APPER: Det begynner å bli mange Adobe-apper i Google Play-butikken.
APPER: Det begynner å bli mange Adobe-apper i Google Play-butikken.

Endelig Lightroom for Android-brett

Den store oppdateringen av Adobe Photoshop Lightroom denne uken blidgjør også brukere av Android-nettbrett.

Versjon 1.1 av Lightroom for Android fungerer nå ordentlig på nettbrett.

For eksempel kan man nå redigere Raw-filer på Android-nettbrett, og man kan også lese filer som ligger på MicroSD-kort og lagre dem tilbake til slike kort. Det kunne man ikke med den første Lightroom-versjonen for Android.

Begrenset førsteversjon

Lightroom dukket opp i Android-verdenen for første gang i januar i år, etter å ha vært tilgjengelig for Apples Ipad siden våren før. Android-versjonen fra i vinter var imidlertid bare myntet på Android-mobiler, ikke nettbrett. Adobe lovte den gang at en ny versjon designet for Android-nettbrett var underveis.

Og nå er den altså kommet, samtidig med at Adobe har lagt ut en nye og mye forbedret versjon av Lightroom også for Windows og Mac.

Bildebehandling overalt

Dermed begynner visjonen om full frihet for Adobe-brukere til å redigere og organisere bildene sine overalt – på kontoret, hjemme, på bussen eller hvor som helst ellers – å bli til virkelighet.

Lightroom for Android er – akkurat som Lightroom for ISO – gratis å laste ned. Men skal man ha nytte av appene, må man ha et abonnement hos Adobe, noe som er en forutsetning for å kunne synkronisere bildene på mobilen og nettbrettet med bildene på pc-en. Det er altså ikke noe særlig poeng i å vurdere Lightroom for Android (eller for IOS) som et frittstående bildebehandlingsprogram.

Adobe har riktignok fortsatt et par-tre apper for slik bruk i henholdsvis Google Play-butikken og hos App Store, med navn som Photoshop Express og Photoshop Touch og til dels med mulighet for å brukes mot bilder man har i Creative Cloud-skyen. Men vi har inntrykk av at det fra Adobes side nå er Lightroom-synkronisering som gjelder og som er i ferd med å bli et nøkkelelement i Creative Cloud-satsingen. 

Abonnementene

Det rimeligste abonnementet heter Creative Cloud/Fotografering og koster snaut 94 kroner i måneden. Da får man med full Photoshop med Bridge CC og Adobe Camera Raw samt nyeste versjon av Lightroom for skrivebord, mobil og web. I tillegg medfølger det to gigabyte med lagringsplass i Creative Cloud-skyen.

Det siste høres lite ut, særlig med tanke på at den opprinnelige foto-abonnementsløsningen ga 20 GB lagringsplass i Creative Cloud-skyen. Til gjengjeld får man nå med seg ubegrenset plass for onlinebilder i det som Adobe kaller Lightroom Web, og bildene som synkroniseres online gjennom Lightroom, telles ikke med i bruken av de to gigabytene man har i Creative Cloud.

Fullt Creative Cloud-abonnement med tilgang til alle Adobes kreative programmer, 20 GB plass i skyen samt tilgang til ekstratjenester som gratis fonter og medlemsskap i Adobes globale kreative fellesskap Behance koster 475 kroner i måneden. Man kan også abonnere enkeltvis på programmer til snaut 189 kroner i måneden.