RAW: Rådata, uhindret og finmasket kontroll. (Foto: Darkroom)

iOS blir paradis for foto

Mens vi venter på Photoshop for iPad – som kommer i 2019 – finnes det en rekke interessante alternativer for iOS nå som også tredjeparter får redigere RAW-filer.

Publisert Sist oppdatert

Apple lanserte nylig en helt ny generasjon iPad Pro.

På ytelsesfronten utkonkurrerer disse det meste av dagens bærbare datamaskiner. Det store spørsmålet er: Er vi klare til fullt ut gå fra Mac til iPad Pro?

Alternativ bilderedigering

Adobe Photoshop er den definitive appen for bilderedigering. Og når selskapet slipper en versjon tilpasset iPad neste år, har den helt opplagt potensialet til å bli en killer app – en app du bare må ha, og dermed også maskinvaren.

Men det er heller ingen hemmelighet at det finnes Photoshop-alternativer. På Mac finnes gratis-alternativet GIMP, som har mange kraftige funksjoner og som for mange vil dekke mye av de samme behovene. Men også rimeligere kommersielle alternativer som Affinity Photo.

Sistnevnte finnes også for iPad, og er utrolig kraftfullt til en mobil plattform å være. En liten utfordring kan være det litt krevende brukergrensesnittet, for det er selvfølgelig ikke en Mac-app med flytende dialoger vi snakker om. 

Affinity Photo for iPad koster 219 kroner på App Store.

Nye alternativer

Men nå seiler det opp to interessante konkurrenter til: Darkroom (som allerede finnes for iPhone) kommer til iPad, og RAW Power.

RAW-redigering er helt opplagt en interessant test-kasus for en mobil plattform som er lett og naturlig å ha med seg på en shoot, og som nettopp vil kunne dra nytte av raske prosessorer.

RAW Power er fokusert på redigering av bilder i RAW-format nå som Apple åpnet for dette med iOS 12. Appen finnes også for Mac, og er utviklet av Gentlemen Coders. iOS-versjonen (til 33 kroner) finner du her, og Mac-versjonen (til 289 kroner) finner du her. Du kan lese mer om begge programmer, som forøvrig nettopp ble oppdatert, her.

Darkroom 4 for iPad er for tiden i beta-testing, og mange har store forventninger til en versjon tilpasset den større skjermen. Darkroom 4 har et enklere GUI, og er altså også tilgjengelig for iPhone. Basis-versjonen er gratis på AppStore, og mer avanserte funksjoner kan fås som in app-kjøp.

Du kan lese mer om Darkroom 4 for iPad her

Sjekk ut noen promo-videoer nedenfor.