ENKEL: Alfas kamera gir mye for prisen og har er enkelt oppsett.

TEST: Alfa Network Camera AIPC030i - Enkel og motorisert overvåkning

Alfas relativt enkle overvåkningskamera lar deg styre overvåkningen.

Det er noen år siden vi først testet produkter fra Larvik-baserte Alfa Network. Selskapet fokuserer, som navnet tilsier, på nettverksrelaterte produkter, og vi har tidligere hatt gode erfaringer med blant annet ruter og nettverksadapter fra selskapet – ikke minst når det gjelder rekkevidde.

Denne gangen er det imidlertid et litt annet type produkt vi har tatt en titt på. Det er fortsatt i høy grad nettverksbasert, men denne gangen er det snakk om et relativt rimelig overvåkningskamera. På selskapets hjemmeside fremheves mulighetene til å følge med på babyer og kjæledyr, men er du rett for tyver og andre skurker, kan kameraet nok kanskje også brukes til den slags.

Overvåkningskameraet har fått det litt knotet navnet Alfa Network Camera AIPC030i, så det er nevnt. Navnet i overkant langt til at vi orker å skrive det ut hver gang, så da blir det hetende «kameraet». Alfa-kameraet koster 1 550 kroner, inkludert moms, fra Alfas nettside, som enn så lenge er et av få steder du får tak i det – og også det rimeligste.

Likt, men forskjellig

Tidligere i år testet vi et Philips-kamera med litt de samme bruksområdene som Alfa-kameraet. Prisen var omtrent den samme, men det er noen forskjeller mellom dem. Mens Philips-kameraet var relativt statisk av seg, og filmet dit du pekte det, er Alfa-kameraet utstyrt med motor som gjør at det kan roteres 355 grader, og dermed filme hele veien rundt seg selv. Du kan også vippe kameraet 120 grader opp og ned. Alt dette styres enten via en app, eller via nettleseren din.

BAK: Du kan koble kameraet til via trådløst eller kablet nettverk, samt koble det til alarmsystem

Og er det noe som er viktig om dagen, er det jo å ha en app. Appen er kjapp og enkel å sette opp, og tilsvarende enkel i bruk. Etter å ha plassert kameraet der du vil ha det, og koblet det til en stikkontakt, er det bare å starte appen på telefonen din. For å gjøre ting enklest mulig er det plassert et klistremerke med en QR-kode under kameraet, slik at du kjapt og enkelt får kontakt. Videre må du inn med passordet til det trådløse nettverket, eller du kan koble kameraet til via kablet nettverk.

Neste steg på programmet er å gi kameraet et skikkelig passord, og her kan det være lurt å lage noe som ikke er alt for lett å knekke. Alfa-kameraet kobles tross alt til et nettverk, og er tilgjengelig også utenfor lokalnettet om du bruker appen. Vil du unngå at uvedkommende snoker på hva som foregår hjemme hos deg, er dermed et skikkelig passord særdeles viktig.

Alfa-kameraet kan enten settes på en flate, eller du kan montere det på vegg. Sistnevnte kan jo være kjekt om du planlegger å bruke kameraet til å overvåke for eksempel stua eller inngangspartiet i huset ditt. For dem som vil bruke kameraet til den slags, er det også mulig å koble det til alarmsystem. Den funksjonen har vi imidlertid ikke testet ut, så vi tør ikke si noe om hvordan akkurat det fungerer. En ulempe med å feste på vegg eller i tak er at den medfølgende strømadapteren har litt kort ledning.

Enkelt å sette opp

Med kameraet plassert, montert og konfigurert, er det meste egentlig klart. Fra nå kan du velge å styre ting via appen eller via å logge deg inn på kameraet via nettleseren. I appen har du mulighet til å styre kameraet ved å sveipe fingeren over mobilskjermen. Kameraet beveger seg omtrent helt lydløst, men er litt tregt i bevegelsene.

I appen kan du blant annet justere ting som lysstyrke på bildet og aktivere eller deaktivere ir-lys. Sistnevnte har en rekkevidde på 10 meter, og gjør en imponerende god jobb med å levere bilder i stummende mørker. Via appen, og nettleser, kan du også ta bilder eller lagre videosnutter av det du ser på skjermen. Og ikke minst får du varsler hver gang det er en bevegelse, slik at du kan koble deg til å se hva som foregår, og om nødvendig lagre bilder eller video rett på telefonen din.

Bak på kameraet er det også plassert en liten minnekortleser, slik at du kan velge å sette inn et microSD-minnekort på opptil 32 gigabyte. Om ønskelig kan du da sette opp kameraet slik at det automatisk lagrer stillbilder eller video så fort det er bevegelse i rommet. Bilder og video kan også sendes til en ftp-server, for eksempel på en NAS du har stående et annet sted i huset.

Lav oppløsning

Så langt virker det meste både fint og enkelt, og ikke fryktelig dyrt. Det er imidlertid ikke alt som er like imponerende med Alfa-kameraet. For ser en på spesifikasjonene er det spesielt et sted det må se seg slått av Philips In.Sight M120. Der Philips-kameraet hadde HD-oppløsning, altså 1280x720 piksler, må du ta til takke med VGA-oppløsning med Alfa-kameraet. Det betyr at bilder og video bare blir 640x480 piksler store.

Sammen med video følger det også med lyd fra kameraet, i tillegg til at du kan snakke til kameraet via telefonen. Du kan altså be bikkja om å roe seg, eller ungen om å legge seg tilbake i senga. Eller du kan si til innbruddstyven at du har bilde og video av han. Ikke at det er mye å skremme med. Han eller hun vet nok at politiet uansett henlegger saken, bilde eller ikke.

NETTLESER: Det er også mulig å koble seg til Alfa-kameraet via nettleser. Det viste seg imidlertid å være litt knotete, ettersom vi måtte inn på ruteren for å finne ut hva ip-adressen var. Det fant vi nemlig ikke ut av i appen. Med ip-adressen på plass var resten enkelt og greit.

Har du kun planer om å bruke kameraet slik vi gjorde, til å følge med på om guttungen sov godt og holdt seg i senga - altså som en ganske avansert baby-monitor, holder oppløsningen lenge. Er planen å bruke det til litt viktigere overvåkning, for eksempel for å eventuelt kunne ha bilder og video av skurker som har brutt seg inn hjemme hos deg, kan oppløsningen bli i laveste laget til at du kan få særlig nytte av det. Og det er jo litt trasig når løsningen ellers virker fin-fint.

Et annet aber, er at kameraet altså inneholder en liten nettjener. Det er for så vidt veldig kjekt om du vil sjekke hvordan ting står til via nettleseren. Samtidig kan det potensielt åpne for at uvedkommende kan få tilgang til kameraet ditt. Og igjen, bruk et solid passord! Vi valgte å deaktivere UPNP i kameraet, en løsning som skal gjøre det enklere å få ting til å fungere på nettverket, men som i noen tilfeller også kan være en inngang til nettverket ditt, noe du kan lese mer om her og i denne artikkelen .

Konklusjon

Alfa Network Camera AIPC030i er en relativt rimelig og avansert løsning om du enkelt vil følge med på uregjerlige kjæledyr eller babyer som helst skal sove. Vi benyttet kamerat hovedsakelig til det siste, og lot det erstatte en langt enklere og svakere baby-monitor fra Philips. Og til den slags bruk gjør Alfa-kameraet en kjempejobb. Nattvideo fungerer suverent, samtidig som muligheten til å få varsler og å kontrollere kameraet rett fra telefonen er kjekk.

Appen du laster ned er enkel i bruk, og det er en smal sak å få kameraet opp å kjøre. Muligheten til å lagre bilder og video rett på telefonen, på pc-en eller på en ftp-server er også kjekk å ha med seg.

Det er imidlertid ikke alt som er like imponerende med kameraet. For 1 550 kroner forventer vi litt høyere oppløsning og en anelse bedre bildekvalitet. Det hadde gjort kameraet egnet til mer enn bare enkle oppgaver. Som det er nå ville vi nok vurdert en annen løsning for overvåkning av huset og tilkobling til alarmsystemet. En litt lenger strømledning hadde heller ikke vært å forakte.