SUMY: Jens Christian Bang sammen med Oleg Nesterov i Sumy i fredeligere tider.
SUMY: Jens Christian Bang sammen med Oleg Nesterov i Sumy i fredeligere tider.

Koding under beleiring

Hverdagen for ukrainske it-arbeidere fortsetter som tidligere, til tross for vanskelige forhold og konstant usikkerhet.

Publisert Sist oppdatert

Oleg Nesterov , som leder norske Already Ons utviklingsavdeling i Ukraina har en enkel bønn om hjelp: fortsett å gi oss oppdrag. Flere av utviklerne jobber fra bad eller rom uten vinduer, men foreløpig holder infrastruktur som internett stand mot fysiske angrep fra Russland.

De fleste av utviklerne holder til i den store universitetsbyen Sumy, men flere har flyttet på seg siden krigen begynte. Byen, som ligger en fem timers kjøretur fra Kiev, opplever i disse dager rakettangrep. Beleiring er nå hovedproblemet, det er vanskelig å i det hele tatt komme seg ut av byen.

Risikospredning

Jens Christian Bang, daglig leder i Already On forteller om sterke morgenmøter med en it-avdeling i Ukraina selskapet har hatt i nesten 12 år.

It-operativt er vi kanskje mest redde for å miste strøm og internett, men servere ligger i skyen og det er bekymringen for de ansatte som preger hverdagen.

– Det er utviklerkraften og erfaringen vi kan miste, selv om vi i disse dager også utvider staben her hjemme i Norge.

Already On har vokst kraftig siden starten, og it-avdelingen i Ukraina gjenspeiler dette. Ukraina har en blomstrende it-industri med over 200.000 it-ansatte. Det tallet skal ifølge Vise-digitaliseringsminister Alexander Bornyakov være over en halv million i løpet av de neste årene. Det er ikke kjent hvordan den nåværende konflikten vil påvirke dette, men en opptørking av ordre vil ifølge Nesterov være katastrofal.

Kunder med sympati

Bang fra Already On sier selskapet ikke mister kunder som en følge av krigen, og at de opplever mye sympati.

– Noen gråter i møter fordi de kjenner folkene våre der nede. Det er utrolig mye sympati, utrolig mye støtteerklæringer. Alle kundene er med videre. De er selvsagt opptatt av hva vi gjør for å sikre oss, og det gjør vi.

Bang og Nesterov har jobbet sammen i mange år.
Bang og Nesterov har jobbet sammen i mange år.

Bang sier selskapet opprettet en beredskapsplan under annekteringen av Krim i 2014, denne har blitt fulgt og oppdatert under dagens situasjon.

I podcasten til Already On snakker Bang med Nesterov , som har kommet seg ut av byen og jobber fra et annet sted i landet. Turen ut av Sumy ble dramatisk, kun minutter etter at han kjørte gjennom en landsby opplevde de også her store trefninger. Foreløpig har kun en av utviklerne blitt kalt inn til militærtjeneste.

Følgende nettsted kan brukes for direkte hjelp til Sumy: https://www.fond.sumy.ua/