XPS-FAMILIEN: Her er den nye Dell XPS-familien, med XPS 12 i forgrunnen, en kombinasjon av pc og nettbrett. (Foto: Dell)

Dell spriter opp XPS-familien

4K-skjerm, Thunderbolt, økt datakraft og verdens minste 15-tommers datamaskin. Dette er stikkord for Dells XPS-forbedringer.

Alle de store pc-produsentene er nå midt oppe i et generasjonsskifte basert på sjette generasjon av Intel Core-prosessorene. Dell varsler store forbedringer av XPS-serien, som er bærbare særlig myntet på bedriftsmarkedet.

Dell er raus med adjektivene i pressemeldingen om de nye XPS-modellene, som også kommer i salg i Norge. Verdens første og verdens minste er utsagn som går igjen.

For eksempel hevder Dell av nye XPS 15, som er den kraftigste av Dells bærbare XPS-maskiner, også er verdens minste 15-tommers bærbare.

Om den nye Dell XPS 12 heter det at den kommer med en innovativ magnetisk kobling mellom skjermen og basen, og at den er verdens første 2-i-1-bærbare med 4K-skjerm.

Dell XPS 13 omtales som klodens fortsatt minste 13-tommers bærbare.

Alle de tre nyhetene kan leveres med sikkerhetsløsninger og dokkingstasjoner som er tilpasset behovene i bedriftsmarkedet, ifølge Dell.

Prisene på de nye XPS-maskinene er ikke klare i skrivende stund, men maskinene vil komme i salg i Norge allerede i uke 41.

Råskap

Dell bruker råskap som betegnelse på den nye XPS 15-modellen. Det er en kraftig bærbar pc med en skjerm som ifølge Dell gjør den til den eneste bærbare på markedet med fullstendig gjengivelse av hele Adobe RGB-fargerommet.

RÅ PC: XPS 15 er blitt en rå pc, hevder Dell. (Foto: Dell)

Akkurat som Microsoft med sin nye Microsoft Book retter også Dell skytset mot Apple og påpeker at XPS 15 har tre millioner flere piksler på skjermen enn en Macbook Pro 15 Retina.

XPS 15 har fått samme type nesten rammeløse skjerm som XPS 13 fikk tidligere i år, noe som ifølge Dell gjør nye XPS 15 til verdens minste 15-tommers datamaskin.

Den kan fås enten med Full HD-skjerm på 1920 x 1080 piksler eller med berøringsfølsom 4K Ultra HD-skjerm på 3840 x 2160 piksler og Corning Gorilla Glass.

Vekten er fra 1,78 kg, og den kraftigste prosessoren maskinen kan bestilles med, er Intel i7 Quad Core-prosessor på 3,5 GHz. Videre kan man få Nvidia Geforce GTX 960M-skjermkort, opptil 16 GB minne og inntil én terabyte lagringsplass på enten harddisk eller PCIe-basert SSD. I tillegg kommer maskinen med blant annet Thunderball 3-kontakt.

Dell snakker om opptil 17 timers batteritid på enkelte konfigurasjoner av XPS 15.

2-i-1-maskin

Den nye XPS 12 er en kombinert pc og nettbrett, og ifølge Dell den første 2-i-1-maskinen i verden som kan leveres med inntil 4K UHD-oppløsning. Skjermen er på 12,5 tommer, og pikseltettheten blir da 352 piksler per tomme.

2-I-1: Dell XPS 12 er en liten og strømgjerrig bærbar pc som også kan gjøre nytte som nettbrett. (Foto: Dell)

Dell har designet en ny, magnetisk skjermtilkobling der maskinen automatisk detekterer når skjermen er frakoblet. Løsningen støtter Microsoft Continuum, der en Windows 10-mobil kan brukes som pc når den blir tilkoblet en skjerm og eventuelt tastatur og mus. Berøringsskjermen til XPS 12 støtter fingerstyring og skjermtastatur med bruk av opptil 10 fingre samtidig.

Dell XPS 12 har et åtte-megapikslers kamera på baksiden og et fem-megapikslers kamera vendt mot brukeren – sikkert mer aktuelt for webkonferanser enn til å ta selfies med.

Maskinen er utstyrt med sjette-generasjons strømgjerrig Intel m5-6Y54-prosessor på inntil 2,7 GHz, har åtte gigabyte minne og kan leveres med SSD-lagring på 128 eller 256 GB.

Skjermen alene, eller nettbrettet om man vil, veier 790 gram, og påkoblet tastaturet veier pc-en i underkant av 1,3 kg. Maskinen har to Thunderbolt 3-porter, SD-kortleser og lydutgang, og adapter for USB-C til USB-A-enheter medfølger.

Oppfrisket

FORBEDRET: Dell XPS 13 er oppdatert. Ønsker man å koble til ekstern 4K-skjerm, benytter man Thunderbolt 3-kontakten. (Foto: Dell)

Dell XPS 13, som Dell betegner som verdens minste 13-tommers bærbare pc,  er oppfrisket med sjette-generasjons Intel Core-prosessorer og får mer lagringsplass med støtte for inntil 1 TB PCIe-basert SSD. Også her finner man Thurnderbolt 3-kontakt.