SAVNER SNØ: I Hemsedal har snømangel gitt utfordringer for AMS, forteller Per Gunnar Markegård, Helmut Falk, og prosjektsjef i Nettalliansen Lars Eirik Olsen. Foto: Nettalliansen
SAVNER SNØ: I Hemsedal har snømangel gitt utfordringer for AMS, forteller Per Gunnar Markegård, Helmut Falk, og prosjektsjef i Nettalliansen Lars Eirik Olsen. Foto: Nettalliansen

Smartmåler nummer 50.000

Hemsedal fikk milepælen med installering av AMS-måler nummer 50.000 i regi av Nettalliansen.

Målet om 2,8 millioner nye målere innen utgangen av 2018 er i rute, hevder Nettalliansen i en pressemelding. De melder at de nådde den første 50.000 i mars. Den måleren ble installert hos Hemsedal Energi. Hemsedal Energi har installert 3.200 målere og har 750 igjen til de er ferdige.

- Det har gått mye bedre enn forventet, sier Per Gunnar Markegård, daglig leder i Hemsedal Energi.

- Vi gikk ut fra at vi skulle bytte fem-seks målere per dag i starten, men vi har kommet opp i 12-14 målere per dag på en fin dag. En fin dag betyr blant annet kort vei mellom målerbyttene som i hyttefelter og leilighetsbygg. 

Over halvparten av kundene til Hemsedal Energi er hytteeiere i regionen. Dette har medført en del ekstraarbeid og helgejobbing, siden hytteeierne som regel bare er til stede i helger og ferier.

En mer kuriøs utfordring har vært at en snøfattig vinter har gitt dårlige forhold for snøskuterne som montørene bruker for å komme seg ut til enkelte av hyttene. Ofte har de måttet vente på mer snø før de har kunnet dra ut og bytte enkelte målere.

Nettalliansens AMS-prosjekt startet i august 2015. Samarbeidet skal gi kompetanse- og innkjøpsfordeler for de små og mellomstore nettselskapene i alliansen.

Satsingen på installering av smarte strømmålere er en del av den offentlige satsingen på digitalisering og modernisering av det norske strømnettet. Mer effektiv nettdrift og mulighet for nye tjenester for forbrukerne er blant drivkreftene.

 Nettalliansen er eid av 47 strømnettselskaper. Det 30 av disse som er med i AMS-prosjektet, og de har døyt 185.000 kunder. Totalt har Nettalliansen eiere mer enn 285.000 kunder.