TEST: LG Optimus 2X - Verdens beste Android-mobil

LG Optimus 2X er den første mobiltelefonen med tokjerneprosessor. Nå har vi testet den ferdige versjonen.

Publisert Sist oppdatert

Vi har tidligere prøvekjørt en tidlig utgave av LGs toppmodell, Optimus 2X. Nå har vi testet den ferdige utgaven, hvor småfeilene er rettet opp. Etter å ha brukt telefonen daglig i en uke, er vi ikke i tvil: Dette er den beste Android-telefonen akkurat nå.

Lynrask

Optimus 2X benytter Nvidias Tegra 2-brikke, med to 1 GHz prosessorkjerner (ARM Cortex A9). Brikken inneholder også grafikkprosessor (GPU) fra Nvidia, og Tegra-brikken skal være den første på markedet med GPU-akselerasjon av Flash. Ifølge LG gjør Tegra 2 dette til verdens raskeste mobiltelefon, og i våre egne tester banker telefonen alle andre Android-telefoner vi har testet – med god margin. Hvor rask den er, ser du spesielt når du henter frem tunge nettsider med mye Flash-annonser. Rulling og navigering i nettsider, samt zooming inn og ut, går nesten like kjapt enten du er på en mobiloptimalisert side eller på "pc-versjonen" av VGs nettsider. Til og med på nettsider med flashvideo kunne vi bevege oss rundt på nettsiden mens videoklippene kjørte helt jevnt og uten rykk og napp.

Vi målte ytelsen med testprogrammet Quadrant, og oppnådde et resultat på hele 2 628 poeng, mens den raskeste telefonen vi har testet tidligere (HTC Desire HD) oppnådde 1 923 poeng. Det er nesten 37 prosent raskere, enda Quadrant ikke skal være optimalisert for to prosessorkjerner.

 

Super skjerm

Glasset på den fire tommer store skjermen går helt ut i kantene av telefonen, og er slipt så høyre og venstre skjermkant er lett avrundet. Det gjør at telefonen får et stilig og eksklusivt utseende. I stedet for fysiske knapper, er det fire lysende, berøringsfølsomme knapper rett under skjermen.

Skjermen er rett og slett fantastisk, og selv om den ikke er like sylskarp som iPhone 4-skjermen, er fargene og lysstyrken noe av det beste vi har sett. Vi trodde først det var en AMOLED-skjerm, men det skal være snakk om LCD. Oppløsningen er 800 x 480 punkter.

Telefonen har alt du forventer å finne i en avansert smarttelefon, blant annet 802.11b/g/n wlan, GPS, 10,2 Mbps HSDPA (turbo-3G) og 8 GB internminne (kan utvides med MicroSD-kort opptil 32 GB).

LG har lagt sine egne menyer oppå Android, som foreløpig er versjon 2.2. Det skal imidlertid komme en 2.3-oppdatering, men LG har ikke satt noen dato for dette. Det skal også komme en oppdatering til skjermtastaturet, slik at de norske bokstavene æ, ø og å kommer på plass. På testtelefonen måtte vi holde inne O eller A for å få tilgang til disse bokstavene. Men menyer er på norsk, og du får opp norske ordforslag når du skriver meldinger.

Du har inntil sju startskjermer, og LG har lagt ved noen egne widgeter i tillegg til dem som er standard i Android. Menyene er ryddige og oversiktlige, og vi setter blant annet pris på at alle programmene du har lastet ned og installert selv er samlet for seg selv i en egen kategori under alle de andre programmene.

E-postleseren håndterer flere samtidige kontoer, og har en samleinnboks hvor e-post fra ulike kontoer er merket i ulike farger. Også kalenderen kan vise flere ulike kalendere i samme grensesnitt, med ulike farger. Du kan for eksempel få en Exchange-kalender pluss en eller flere kalendere fra Google Calendar, i hver sin farge. Alt i alt synes vi telefonen fungerte veldig godt til jobbformål.

Av programvare følger det med blant annet F-Secure Mobile Security, som sjekker alle programmer du laster ned for virus og lar deg spore og fjernslette telefonen hvis du mister den. Det ligger også med noen spill, samt egne LG-varianter av Facebook- og Twitter-appene. Programmet Polaris Office lar deg vise Office-dokumenter og PDF-er, og LG har også en egen App Advisor-app, med noen anbefalte apper.

Video i 1080p

Telefonen er utstyrt med en HDMI-utgang, og den er i stand til å spille av video i 1080p HD-kvalitet med 7.1-surround. Det er for øvrig også mulig å filme i 1080p. Da vi testet den uferdige versjonen av telefonen, var det noe "pikselering" i bildet ved panorering – men dette var helt borte i den ferdige telefonen vi har testet nå. Videokvaliteten blir bra, men ikke bedre enn for eksempel Nokia N8 – som «bare» filmer i 720p. Videofilene blir heller ikke spesielt mye større enn med Nokia N8, noe som tyder på at LG Optimus 2X komprimerer videofilene ganske hardt – med litt mer grums i bildet som resultat.

Kameraet har en oppløsning på 8 megapiksler, og tar ganske gode stillbilder – selv om fargene på enkelte bilder virker litt blasse. I likhet med så mange andre telefoner, savner vi en dedikert kameraknapp.

Via HDMI-porten kan du også vise selve skjermbildet til telefonen, ikke bare video. Det betyr at du for eksempel kan spille spill på mobilen, og bruke tv-en som skjerm. Dette fungerte veldig bra, og et par av spillene vi testet fungerte fint å kjøre på en 42-tommer – med mobiltelefonen som håndkontroller.

Optimus 2X har en del nyttige tilleggsfunksjoner – som SmartShare-funksjonen som enkelt lar deg sende bilder, video og musikk som ligger på telefonen til enheter som støtter DLNA. Det kan være for eksempel til en pc med Windows Media Player, en moderne tv, spillkonsoll eller medieavspiller. Avspillingsprogrammene for video og musikk er for øvrig ganske standard, og telefonen har en innebygget FM-radio med RDS.

Batterilevetiden virker ganske god, og vesentlig bedre enn HTC Desire HD – som vi tidligere har kåret til den beste Android-mobilen. Men bruker du telefonen mye, må du antagelig regne med å måtte lade hver natt – som med de fleste andre smarttelefoner.

Du kan for øvrig sette opp telefonen som et portabelt aksesspunkt, slik at du kan dele internett-tilgangen med andre.

Konklusjon

Det kommer helt sikkert mange mobiltelefoner med Nvidia Tegra 2-prosessoren utover året, men foreløpig har LG et forsprang med Optimus 2X. Imponerende ytelse, super skjerm, solid byggekvalitet og en god totalopplevelse gjør at vi mener Optimus 2X er det beste Android-kjøpet akkurat nå. Det eneste som gjør at vi fortsatt holder en knapp på iPhone 4 som den beste mobiltelefonen på markedet, uavhengig av operativsystem, er et bedre utvalg av virkelig gode apper til iOS.