JAVA-CHAMPION: Thor Henning "Totto" Hetland er nyansatt prinsipal konsulent i Capra Consulting. (Foto: Ole Walter Jacobsen)

Capra kapret Totto

Java Champion, Cantara-gründer, tidligere Javabin-leder og Javazone-arrangør Thor Henning "Totto" Hetland er nyansatt toppkonsulent i Capra Consulting.

Thor Henning "Totto" Hetland er et kjent navn i norske utviklerkretser. Hetland er blant annet den første Java Champion-en i Norden, tidligere leder av organisasjonen Javabin, arrangør av Javazone-konferansen, pådriver for Teknologihuset i Oslo og grunnlegger av Cantara (stiftelsen for fremming av programvareutvikling i Norge). For å nevne noe.

Hetland har også fått plass på Computerworlds årlige liste over it-makt i Norge.

Nå går han til Capra Consulting som toppkonsulent (prinsipal konsulent), og skal bryne seg på å utvikle gode løsninger og løse komplekse problemer for selskapets kunder.

- Skal vise vi duger

Med en CV som Hetlands kan man velge og vrake i arbeidsgivere. Han forteller selv at han vurderer Capra Consulting til å være den virksomheten innenfor systemutvikling og virksomhetsarkitektur som raskest kan utvikle seg til å bli det it-miljøet norsk næringsliv fortjener.

-  Capra har jobbet målrettet og konstruktivt over tid for å bli best på håndverket sitt og er nå er rastløse, og ikke minst modne, for å få vist at vi duger også i de aller største prosjektene. En utfordrer-posisjon som passer meg bra, sier Hetland.

Hetland kommer til Capra fra tilsvarende stilling i Altran Norway, og har tidligere jobbet for selskaper som Freecode, Webstep, Objectware, Statoil og Fujitsu.

Budsjett- og innovasjonsgap

Hetland, som er både dypt interessert og engasjert og ikke minst erfaren når det gjelder teknologiutvikling og bruk, mener mange norske virksomheter ikke får det de betaler får når de skal ut på jakt etter gode tjenester og løsninger. Det er et alvorlig gap mellom størrelsen på it-budsjettene og innovasjonsgrad, mener han.

- Du skal ikke lese mange aviser før du finner en rekke prosjekter som koster skjorta og som ikke leverer den forespeilte verdien til kundene. Hanglende prosjektmodeller og uoversiktlige innkjøpsprosesser fører alt for ofte til at man ikke får de ønskede resultatene og at budsjettene dermed fordufter i driften av systemer som ikke holder mål, sier Hetland.

- Følgen er at det blir mindre og mindre igjen til innovasjon og nødvendige investeringer. Dette er ikke bare unødvendig, det er direkte skadelig for vår felles utvikling, avslutter han.

Hetland er utdannet sivilingeniør ved NTNU og har it-bachelor fra Universitetet i Stavanger.