NYE KRAV: Apotekerforeningens nye system skal både ivareta EUs forfalskningsdirektliv og pålegg om journalføring. (Foto: Toralv Østvang)

Kjempekontrakt til Capgemini

Avtalen Capgemini har inngått med DIFA om en løsning for apotekene er verdt 430 millioner kroner over ti år.

Publisert Sist oppdatert

DIFA har på vegne av apotekbransjen signert en avtale med Capgemini om utvikling av et nytt bransjesystem, forteller en pressemelding fra Apotekerforeningen.

Avtalen har en økonomisk ramme på nær 430 millioner kroner over en 10-årsperiode. Dette inkluderer også videreutvikling, drift og vedlikehold. Samtidig inngår DIFA avtaler med apotekaktørene som binder dem for en tilsvarende periode.

Avtalen innebærer at apotekene innen september 2019 skal få et helt nytt it-system som tar hånd om all digital kommunikasjon med offentlige systemer, som e-resept, Helfo og helseforetakene. Systemet skal også sørge for rapportering tilbake til det offentlige og gjøre det lettere for apotekene å overholde lover og regelverk.

Nye krav til apotekene

– Et system for pasientjournal i apotek er det aller første som må på plass. Med nye helsetjenester i apotek, som Medisinstart, må apotekene kunne føre journal. Dette skal tas i bruk allerede neste vår. Det andre som haster, og som må leveres før hele bransjesystemet er ferdig utviklet, er systemer for implementering av EUs forfalskningsdirektiv, som skal sikre at ikke falske legemidler dukker opp i apotekene. Dette må være på plass innen februar 2019, sier Terje Wistner i Apotekforeningen. Han er også daglig leder i datterselskapet DIFA.

Avtalen med Capgemini innebærer også at de, forutsatt godkjenning fra Konkurransetilsynet, kjøper it-selskapet Espire fra DIFA. Det er Espire som har utviklet dagens IT-løsning for apotek, som skal benyttes videre inntil det nye bransjesystemet og butikk- og logistikksystemene til apotekene er på plass.

– En av utfordringene til apotekbransjen er at myndighetenes it-strategier på helseområdet er fragmentert og ikke alltid konsistente. Da må vi som bransje selv ta ansvar, og skape sammenheng og logikk i våre egne systemer. Det er jeg sikker på at vi skal få til gjennom samarbeidet med Capgemini, sier Terje Wistner til slutt.