GALLERI: Bruk pilene for å navigere mellom bildene.

Topp turplanlegger klar for Apple Watch

Komoot gjør det enkelt å planlegge søndags- eller treningsturen - og er nå også klar på Apple Watch.

Publisert Sist oppdatert

Komoot gjør det utrolig enkelt å planlegge en landbasert tur – gå, sykle, løpe og så videre. Takket være en solid database over både veger og gater samt grusveier og stier kan man finne den optimale ruten og styre unna trafikerte traséer for å finne roen i det grønne.

Talestyrt navigasjon følger med, og har du en Apple Watch, kan du bli instruert der. Kartene er flotte, med skyggelagt topografivisning og lettlest kartografi. Siden utgangspunktet for kartene er OSM og OCM-databasene, kan kartutsnitt også lastes ned lokalt for offline-bruk.

App og web app

Komoot er både en web-tjeneste og en app. De utfyller hverandre, men er ikke 100 prosent overlappende. Man bruker samme brukernavn og passord i begge tilfeller, men for eksempel eksportering til GPX-fil for opplasting til GPS eller navigasjons-app må gjøres fra nettsiden. Det samme gjelder utskrift av vegbeskrivelse, endring av navn samt sletting.

Selve planleggingen er optimalisert for berøringsskjermen på en iPhone eller iPad. Appen er dessverre ikke universal, slik at man kun får valget om å oppskalere på en iPad, men for kartene fungerer dette heldigvis fint.

Pek-planlegging

Planleggingen skjer via stedssøk eller simpelthen ved å peke på kartet. Det sistnevnte er å foretrekke.

Selve løsningen for planleggingen kunne vært bedre. I utgangspunktet bestemmer man et start- og et sluttpunkt, om det er en enveistur eller tur/retur, og eventuelt om man ønsker å legge mellomstasjoner inn i ruten.

Det siste kan fint gjøres i kartvisningen, men har den ulempen at appen hele tiden zoomer ut for å vise hele ruten, mens man kanskje ønsker å bruke litt tid i detaljvisning for å finpusse traséen. Men ikke et stort problem, heldigvis.

Automatisk ruting

Og man kan velge om appen skal optimalisere ruten for deg ved re-generering. Dette fungerer utrolig bra, og er slik at appen med utgangspunkt i valgt aktivitet og fitness-nivå alltid finner korteste vei mellom to punkter på det som antas å være foretrukket underlag.

For turgåing vil dette kunne være alt fra asfalterte veier til grusunderlag og skogsstier, men velger du landeveissykkel eller rulleskøyter, foretrekkes harde flater.

Også skigåing er en aktivitet, men dessverre er ikke databasen for Norge fullt ut oppdatert her - ingen skiløyper i Nordmarka er med, i hvert fall. Dette håper vi kommer på plass etter hvert.

Infoland

En fiks ferdig rute presenteres med total lengde, total høydeforskjell (både stigning og nedstigning) samt estimert tidsforbruk på bakgrunn av en antatt gjennomsnittlig hastighet. Også underlaget presenteres som en grafisk oppsummering, slik at man ser hvor stor del av turen er på harde eller myke(re) flater. Flott gjort, og veldig informativt. Også en terrengprofil vises slik at man kan se hvordan turen forløper med stigning og fall.

Er man i kartvisningen for en planlagt tur, kan man også søke opp attraksjoner langs ruten man eventuelt kan legge til, som for eksempel utsiktspunkter, historiske steder og annet av interesse. 

Som skapt for å deles

Man velger selv om turen skal være kun privat for eget bruk, eller om den også skal kunne ses av andre i Komoot-nettverket. Kanskje Turistforeningen kommer til å bidra her, eller kanskje noen ønsker å bidra på deres vegne med kjente turer?

Dersom turen gjøres allment tilgjengelig, kan den deles via sosiale nettverk eller også via epost. Komoot har også en løsning for HTML-embedding dersom man ønsker å vise ruten til andre på bloggen sin, noe vi setter pris på. Og dersom man bruker navigasjonsløsningen i appen til å følge turen man har planlagt, kan man underveis legge til bilder, for å gjøre opplevelsen rikere for både en selv og andre.

Det beste i livet er ikke alltid gratis

Det skal sies at Komoot ikke er gratis. Det vil si: Appen er det, og også det å registrere en bruker-konto. Men for å kunne bruke ruting-tjenesten for automatisk løypeplanlegging trenger en å skaffe seg tilgang til utvalgte områder.

Ett gratisområde følger med, og kanskje man klarer seg med det utsnittet det gir - størrelsen på dette vil variere regionalt. Andre områder kan kjøpes enkeltvis, med pris omtrentlig mellom 39 og 89 kroner avhengig av størrelse - men det enkleste er å gå all in og kjøpe total-pakken til 289 kroner. Det kan fort lønne seg, spesielt dersom en har stor aksjonsradius.

Nedlasting

Du kan lese mer om Komoot her. Du finner appen gratis i AppStore her. Komoot finnes også for Android. Sjekk også ut en promo-video nedenfor.