MACWORLD

Foto: Apple

Holder AI unna EU

Apple Intelligence kommer ikke til EU grunnet uklarheter i DMA

Publisert

Apple og EU er ikke bestevenner for tiden. Og det skyldes primært konkurranselovgivningen Digital Markeds Act (DMA).

DMA tvang Apple til å åpne opp for alternative app-butikker innen unionens økonomiske sone, men striden står også om styrings-regler for i hvilken grad andre-part kan lede kunder fra apper videre over til eget økosystem og betalingsløsninger. 

Men DMA-regelverket er noe ambivalent utformet siden det ikke er snakk om en detalj-regulering, men snarere en rekke bestemmelser som definerer lovgivers intensjon med disse. 

Apple, på sin side, mener at det er rimelig at også alternative app-butikker og utviklere som ønsker å omgå Apples økosystem betaler en andel av utviklings- og driftskostnadene selskapet har med dette, og tar fremdeles en andel av omsetning i gebyr selv om transaksjonen ikke går gjennom Apple.

EU signaliserer nå at Apple kommer til å bøtelegges for brudd på DMA-reglene, og vil isåfall bli de første som får denne tvilsomme æren. EU truer med sanksjoner som retter seg mot andeler av selskapenes globale omsetning, så det er ikke småpenger det er snakk om. 

Så, i en noe overraskende vending i saken, melder Apple nå at deres kommende KI-tjeneste Apple Intelligence ikke vil bli tilgjengelig for EU-borgere når dette skipes til høsten med iOS 18 og macOS Sequoia. 

Og det er DMA som får skylden, og mangelen på presisjon og forutsigbarhet. Er det bare et forhandlingsutspill?