Foto: Apple

Intel ikke bekymret over ARM - hvorfor?

Apples nye M3-prosessorer er verdens første på 3nm-prosess.

Publisert

Apple har nettopp lansert nye Mac-modeller med den nye M3-prosessoren, som kommer i tre ulike varianter.

For hele familien sier Apple at M3-serien representerer 30% ytelsesforbedring sammenliknet med M1-serien, og 50% forbedring på effektiviteten (les: energibesparelse). For det nevrale nettverket er økningen på 60% i forhold til den første Apple Silicon-brikken for Mac.

Apples nye M3 Mac-modeller er både bærbare MacBook Pro-maskiner, samt en iMac bordmodell. Men regn med at brikken også vil finne veien til topp-modellen Mac Pro.

Intel-sjef Pat Gelsinger, på sin side, sa nylig at selskapet ikke er bekymret for ARM-konkurransen, og siktet da først og fremst til Windows-verdenen. Apple-verdenen nevnte han ikke.

Sant, de store brikkene som Intel og ARM produserer kan oppnå høyere ytelse, men på bekostning av et enormt energiforbruk. Og så er det et skala-spørsmål - for den ytelsen som en Mac Pro kan levere på Apple Silicon er mer enn tilstrekkelig for de fleste anvendelser.

Så for alle praktiske formål innen personlige datamaskiner og også profesjonelle anvendelser på det vi kan kalle skrivebordet vil de effektive ARM / Apple Silicon-brikkene ha et reelt fortrinn. Samtidig både forbereder Intel sine fabrikker for ARM, i tillegg til at Nvidia planlegger å utfordre Intel med nettopp ARM-design. Aner vi en tendens?