Foto: Asahi Linux

GPU-drivere for Asahi Linux

Prosjektet med å få til en fullverdig Linux-versjon på Apple Silicon gjør fremskritt.

Publisert

Den første offentlige grafikk-driveren for Asahi Linux er sluppet.

Riktignok er det en alfa-driver, men den skal være tilstrekkelig stabil til å få en fullverdig skrivebords-opplevelse for det grafiske brukergrensesnittet til operativsystemet, og dessuten også kunne kjøre noen enkle spill.

Asahi Linux har altså som mål å bli en fullverdig Linux-installasjon på Apples egne silisium-brikker, og som brukes i de moderne Mac-modellene.

I første omgang er det støtte for OpenGL 2.1 og OpenGL ES 2.0, og selv om disse grafikk-motorene ikke er aktuelle for moderne spill kan man kjøre enkelte klassikere i 60fps på 4K, som for eksempel Quake3 og Neverball. På sikt skal nyere OpenGL 3 støttes, og det arbeides også med å få Vulkan-drivere på plass.

Det viktigste er kanskje å få til et fungerende grafisk brukergrensesnitt for det alternative operativsystemet, med Gnome og KDE. Og det bemerkelsesverdige med hele prosjektet er at dette skjer helt uten Apples hjelp, og der hele støtten for maskinvaren må reverse engineeres.

Det er et team på fire som jobber med dette, men det hele er tilgjengelig som åpen kildekode så formodentlig er det anledning til å bidra, for de som føler kallet.

Via Asahi Linux