Foto: Apple

Nye Mac'er, nye brikker

Møt nye M2 Pro og M2 Max - som finnes i nye Mac mini og MacBook Pro.

Publisert

Apple har nettopp presentert to nye M2-brikker: M2 Pro og M2 Max. Og kanskje enda mer spennende: De er å finne i en ny Mac mini og MacBook Pro.

M2 Pro/Max

Evolusjonen av Apples eget silisium fortsetter, og med introduksjonen av de nye brikkene er det kun Mac Pro som gjenstår i sortimentet med Intel-brikker.

Som kjent var planen opprinnelig at Apple skulle fase inn Apple Silicon innen utløp av år 2022, men pandemien satte en stopper for dette. Men selv om ikke en ny Mac Pro har kommet, så er det topp-ytelse å finne i både Mac mini og MacBook Pro med disse nye brikkene.

I en M2 Pro finnes nå en 12-kjernes CPU og opptil 19 grafikkjerner. Dette kan kombineres med opptil 32GB med RAM i en pakke (SoC). M2 Max tar det hele enda ett skritt lengre med inntil 38 GPU og den dobbelte båndbredden for minnet - som kan nå helt opp til 96GB. Og begge chips har et 16-kjerners nevralt nettverk.

I sum garanterer dette for såvel høy ytelse som lang batteritid i de bærbare maskinene - faktisk opptil 22 timer i nye MacBook Pro. Apple sier det er det lengste de har klart å oppnå i en bærbar, noensinne.

Mac mini

Dette er Apples rimeligste maskin - de nye begynner på 7990 kroner når de blir tilgjengelige for salg om en uke - men får likevel opsjoner på de raske M2 og M2 Pro-brikkene.

Og dermed kan man samtidig spille av to 8K ProRes 422 video-strømmer ved 30 bilder i sekundet, eller opptil 12 strømmer i 4K ProRes 422 med samme frekvens. Dette er tall for M2-modellen, og disse øker til 5 8K-strømmer eller 23 4K-strømmer på en M2 Pro.

Maskinene kan skilte med Bluetooth 5.3, Wi-Fi 6E, 10GB Gigabit-Ethernet, en HDMI-port, to USB-A porter (noe overraskende), samt to til fire Thunderbolt 4-porter (avhengig av modell). Med sistnevnte er det støtte for to skjermer, og inntil én 8K-monitor for M2 Pro-utgaven.

MacBook Pro

Også Apples super-bærbare (både 14- og 16-tommeren) får nye brikker, og kan dermed skryte på seg opptil seks ganger høyere ytelse enn den raskeste Intel-baserte MacBook Pro, og dessuten også inntil 96GB med minne. Tygg litt på den: I en bærbar! Og som nevnt: Inntil 22 timers batteritid.

Nytt for disse maskinene er også muligheten for avansert HDMI med støtte for 8K-skjermer (60HZ) for aller første gang i en MacBook Pro. Eller 4K-skjermer med en oppfriskningsrate på 240Hz. Og dessuten nye Wi-Fi 6E.

På CPU-fronten leveres det 10- eller 12-kjernes CPU med innebygget minne med en båndbredde på 200GB/sek og opptil 32GB. Inntil 19 grafikkjerner stilles det opp med. Og dessuten tre Thunderbolt 4-porter, en SDXC-kortleser og MagSafe 3-lading.

Og disse maskinene er tilgjengelig fra den 24. januar.

Du kan se de nye maskinene hos Apple her. Sjekk ut en promo-video om dagens nyheter nedenfor.