NORSKE BEDRIFTER: Bedriften trenger ikke ligge i nærheten av Golden Gate-brua for at Apple skal publisere informasjon om den i sine kart.

Norske bedrifter på Apples kart

Nå kan også norske bedrifter legge ut informasjon om seg selv på Apples karttjeneste - på egenhånd.

Apple har gjort den nye karttjenesten «Maps Connect for Small Business» tilgjengelig også i Norge.

Dermed kan norske bedrifter begynne å presentere seg selv via Apples kart-program, som er tilgjengelig på Mac, Iphone og Ipad.

Autokontroll

Apple benytter en automatisk kontrollprosedyre til å sjekke at det virkelig er bedriftseieren selv eller en person som er godkjent av eieren, som legger ut og oppdaterer informasjonen. Man trenger også en Apple ID-konto.

Maps Connect-tjenesten ble opprinnelig lansert i oktober i fjor, men var til å begynne med tilgjengelig bare i USA og deretter i noen få andre land.

Nå har Apple gjort bedriftskart-tjenesten tilgjengelig i 17 land. 11 av disse ligger i Europa.

Point Of Interest

Noe av bakgrunnen for tjenesten er at Apple ønsker å bygge ut sin POI-database (Point Of Interest) uten å gjøre seg avhengig av tredjeparts dataleverandører.

Via tjenesten kan de som eier mindre bedrifter bidra til å tilføye informasjon til data som ligger ute i Apples karttjeneste eller ta initiativ til at det blir lagt ut ny informasjon.

Tjenesten er gratis å bruke.

For å legge inn informasjon om en bedrift, må brukeren først legge inn navn, adresse, telefonnummer, Apple-ID og informasjon om vedkommendes tilknytning til bedriften.

Deretter blir det sendt en verifiseringskode tilbake via en automatisert telefontjeneste. Når brukeren har lagt inn denne koden i Maps Connect-verktøyet, kan brukeren begynne å legge inn informasjon om bedriften.

Ikke for reklame

Dette er imidlertid ikke et opplegg for å legge ut hemningsløs reklame om bedriften. Informasjonen man kan legge ut, må passe inn i et forhåndsoppsett av kategorier som for eksempel vil omfatte beliggenhet, bedriftskategori, åpningstider, lenker til sosiale medier og tjenesten Yelp, blant annet.

KART: Et utsnitt fra Apples Kart.app som blant annet gir informasjon om en av nabobedriftene til Macworld Norge.

Det vil normalt ta omtrent en uke før informasjonen dukker på Apples kart. I mellomtiden vil Apple bestrebe seg på å verifisere informasjonen.

Bedrifter som har spredt sin virksomhet på mer enn 100 forskjellige steder, kan kommunisere med Apple om kartinformasjonen på epostadressen mapsconnect-business@apple.com.

Svindel-beskyttet

Apple har lagt inn teknologi i Maps Connect som skal beskytte tjenesten mot svindel og falsk informasjon, men har ikke sagt noe om hva slags teknologi dette dreier seg om.

Apples be-streb-elser på å bli en sterk konkurrent til Google Maps har gått litt opp og ned. I 2012 gikk Apples toppsjef Tim Cook så langt at han ba om unnskyldning for fadesene selskapet hadde gjort i en foregående kartoppdatering, noe som også kostet en av Apples ledere jobben.

Siden den gang har Apples kartløsning gjennomgått betydelige forbedringer, selv om det fortsatt dukker opp noen kritiske kommentarer innimellom.

Dette er linken til Maps Connect: https://mapsconnect.apple.com/