ENDA BEDRE NESTE ÅR: Intel leverer knalltall i tredje kvartal, varsler nedgang i fjerde, og har store forventninger blant annet til ny 3D flash-lagringsteknologi i 2017. Foto: IDGNS PC World US.
ENDA BEDRE NESTE ÅR: Intel leverer knalltall i tredje kvartal, varsler nedgang i fjerde, og har store forventninger blant annet til ny 3D flash-lagringsteknologi i 2017. Foto: IDGNS PC World US.

Kraftig Intel-vekst bekrefter positiv pc-trend

Datasenter, sky og pc ga bedre salg og ni prosent vekst i tredje kvartal, prognosen for fjerde kvartal er svakere enn ventet.

Intel melder at de solgte bedre enn ventet i tredje kvartal. Dette skyldes bedre salg av pc-prosessorer, sannsynligvis knyttet til Windows 10-oppdateringsfristene i kvartalet. I tillegg har Intel fått sving på datasenter- og nettskyvirksomheten og tjener gode penger her.

Nærmere ti prosent

Innen datasenter og sky fikk Intel en omsetningsvekst på 9,7 prosent til 37 milliarder kroner (4,54 milliarder USD) i tredje kvartal i år målt mot samme kvartal i fjor. Denne veksttakten er ventet å vedvare ut året.

Veksten i pc-divisjonen var på 4,5 prosent til 72,53 milliarder kroner (8,89 milliarder USD) kvartal mot kvartal. Denne divisjonen utgjør fortsatt over halvparten av virksomheten til brikkegiganten.

Omsetningen i tredje kvartal vokste totalt 9,1 prosent til 128,74 milliarder kroner (15,78 milliarder USD). Resultatet økte med 8,7 prosent til 27,58 milliarder kroner (3,38 milliarder USD).

Til gjengjeld venter Intel et omsetningsfall på opp til 5,6 milliarder kroner (686 millioner dollar), normert ned 1,3 milliarder (160 millioner USD) i fjerde kvartal. Dette sendte Intel-aksjene ned 5,3 prosent i New York tirsdag kveld.

Labilt pc-marked

Dette er den samme tendensen som først Gartner og deretter IDC har bekreftet de siste to ukene.  Salgsfallet av pc-er flater ut, men det er forventet å bli generelt svakt denne julesesongen. Verst er pc-nedgangen for Apple som ikke får ut nye Macbook-pc-er før neste år, mens leverandører av hybrid-pc-er for bedriftsmarkedet vil ha lysere tider både i neste kvartal og i årene framover.

- Vi regner med svakere fjerde kvartal enn vanlig siden de fleste leverandørene vil selge ut lagrene sine først, sa finansdirektør Stacy Smith til investorene i en telefonorientering, ifølge Reuters.

I følge PC World i US er resten av markedet for pc-er i virksomhetene ventet å bidra til nedgangen. Neste år setter Intel sin lit til pc-er med nyeste Kaby Lake-prosessorer vil gi en opptur, samt at storskala-produksjon av flash-lager med 3D Xpoint-teknologi vil gi gode inntekter i pc og komponentvirksomheten.

Kaby Lake ble lansert i sommer og leveringene startet i seint i tredje kvartal. Dermed kommer ikke nye modeller i volum før på vårparten neste år.