MACWORLD

Foto: Generert med kunstig intelligens - DALL-E

Se opp for tekstfisking

Apple har noen gode råd for hvordan unngå smishing, nettfisking og andre lurerier.

Publisert Sist oppdatert

Apple har oppdatert et supportdokument som viser iPhone, iPad og Mac-brukere om hvordan ulike former for nettbedrageri kan oppdages og unngås.

Phishing, eller nettfisking, har lenge vært et kjent fenomen, og da samme gjelder falske telefonoppringninger, men nå brer også smishing (tekstfisking) om seg. 

Dette er en form for sosial manipulering - en type målrettet angrep det det benyttes etterligning, bedrag og manipulasjon for å få tilgang til dine personopplysninger. 

I slike angrep utgir svindlere seg for å være ansatt i et pålitelig selskap over telefon eller gjennom andre kommunikasjonsmetoder. De bruker ofte sofistikerte taktikker for å overtale deg til å utlevere personopplysninger som påloggingsinformasjon, sikkerhetskoder og finansiell informasjon.

Her er Apples tips for hvordan du kan beskytte deg mot nettsvindel som er rettet mot Apple-kontoen din og -enhetene dine:

  • Del aldri personopplysninger eller sikkerhetsinformasjon som passord eller sikkerhetskoder, og legg dem aldri inn på en nettside som noen leder deg til.

  • Beskytt Apple-ID-en din. Bruk tofaktorautentisering, hold alltid kontaktinformasjonen din sikker og oppdatert og del aldri Apple-ID-passordet eller bekreftelseskodene dine med andre. Apple ber aldri om slike opplysninger for å gi kundestøtte.

  • Bruk aldri Apple Gift Cards til å betale andre personer.

  • Finn ut hvordan du gjenkjenner ekte Apple-e-poster om dine kjøp på App Store eller iTunes Store. Hvis du sender eller mottar penger med Apple Cash (kun USA), må du forholde deg til dette som en hvilken som helst annen privat transaksjon.

  • Finn ut hvordan du kan beskytte Apple-enhetene og dataene dine.

  • Last ned programvare kun fra kilder du kan stole på.

  • Ikke følg lenker eller åpne eller lagre vedlegg i mistenkelige eller uønskede meldinger.

  • Ikke svar på mistenkelige telefonanrop eller meldinger som ser ut som om de kommer fra Apple. Kontakt i stedet Apple direkte gjennom våre offisielle støttekanaler.

 Apple har også forklaringer på hvordan du kan kontakte selskapet per epost for å varsle om slik svindel. Du kan lese mer i Apples support-dokument her.

Via macworld.se