MACWORLD:

Foto: Apple

U-sving for EU

Apple reverserer kurs og beholder PWA også i EU.

Publisert Sist oppdatert

Fristen for Apple til å være i samsvar med EUs Digital Markets Act (DMA)-lovgivning har gått ut. 

Det betyr at iOS 17.4 er umiddelbart forestående med tilpasninger til det europeiske indre markedet, blant annet med frislipp for tredjeparts appstore, tredjeparts betalingsløsninger, og dessuten også fritt valg av nettleser.

For litt siden ble det kjent at Apple gjennom en beta-versjon hadde tenkt å kutte ut støtten for PWA (Progressive Web Apps) innen EU for å komme i samsvar med de nye reglene. Dette førte umiddelbart til reaksjoner, og også signaler om granskning fra de europeiske konkurransemyndighetene. 

Men nå ser det ut til at Apple har kommet på bedre tanker, av litt uvisse årsaker. Apple har selv publisert en revidert, forklarende tekst på sine nettsider for å redejøre for denne beslutningen. 

Tilsynelatende trodde man først at likebehandling etter DMA krevde at alle nettlesere måtte få tilgang til det Apple kaller for Home Screen Apps. Og selv om selskapet har utviklet over 600 API-grensesnitt for å kunne ivareta DMA-hensyn så mente man at dette var et for inngripende tiltak som ville gå på sikkerheten løs, så derfor ble støtten opprinnelig fjernet for hele systemet.

Men etter senere tids utvikling har man fått et mer nyansert bilde der det ser ut til at dette forholdet antakelig ikke er relevant for DMA-lovgivningen. Med andre ord kan funksjonaliteten opprettholdes for Apples egen Safari-nettleser, men som også betyr at tredjeparts-nettlesere ikke vil få denne muligheten.

Via Apple