MINNE PÅ VENT: Apple vil kanskje ikke levere Iphone-modeller med fire gigabyte internminne før i 2018 eller 2019. (Foto: Susie Ochs, IDGs nyhetstjeneste)

Sliter med minneprisene

Pc- og mobilprodusentene sliter med unormalt høy prisvekst på minnemoduler. Neste Iphone-generasjon kan bli rammet.

Etterspørselen etter DRAM-minnemoduler er for tiden større enn produksjonen. Både pc- og mobilprodusentene holder nå tilbake planlagt økning i minnekapasiteten i sine produkter for å hindre at produktene blir dyrere enn markedet aksepterer – eller at produsentenes fortjenestemargin skal bli rammet.

Analysefirmaet Trendforce spår at Apple vil vente med å øke internminnet i sine Iphone-toppmodeller til fire gigabyte til 2018 eller 2019.

En del Iphone-brukere har utsatt oppgradering i påvente av minneøkningen som har vært ventet i Iphone 8. Nå kan ventetiden bli enda lengre, melder IDGs nyhetstjeneste.

Dagens Iphone-toppmodell, Iphone 7 Plus med 5,5-tommers skjerm, har tre gigabyte med LPDDR4-minne, mens den vanlige Iphone 7 med 4,7-tommers skjerm har to gigabyte internminne.

Minnemodulene til Iphone-modellene er produsert av Samsung, ifølge nettstedet Ifixit.com.

Nye modeller uten mer minne

Trendforce forventer at Apple vil lansere tre nye Iphone-modeller i løpet av inneværende år. Toppmodellen vil være den ventede jubilejumsmodellen Iphone 8 med 5,8-tommers AMOLED-skjerm.

Et lite stykke lenger nede på stigen finner vi en modell med 5,5-tommers LCD-skjerm.

Begge disse vil ifølge Trendforce være utstyrt med tre gigabyte internminne, som forgjengerne i dette sjiktet, melder IDGs nyhetstjeneste.

Den nye 4,7-tommers LCD-modellen vil bare ha to gigabyte internminne, heter det.

Med andre ord – ingen minneøkning i år, ifølge Trendforce.

Mer minne trengs

Mobilprodusentene ønsker å øke internminnet i smartmobilene sine for å tilpasse seg nye og krevende bruksmønstre. I dag brukes mobiler til alt fra multimedia og krevende spill til virtuell virkelighet og kunstig intelligens. Dette krever mye datakraft.

En del Android-mobiler er utstyrt med mer internminne enn Apple har pleid å benytte i sine Iphone-er. Én av versjonene av Samsungs Galaxy S8+ er utstyrt med seks gigabyte minne, men denne modellen er foreløpig bare tilgjengelig i Sør-Korea.

10 prosent prisvekst i år

De som venter på billigere minne, må imidlertid belage seg på å vente enda en stund. Trendforce forventer at prisen for mobilt DRAM-minne som LPDDR4 kommer til å øke med mer enn 10 prosent i inneværende år.

I forrige måned la analyseselskapet Gartner frem en prognose der det het at prisen på DRAM-minne og flashminne generelt ville begynne å gå ned neste år og falle drastisk i 2019.