OPPHETET KONKURRANSE: Konkurransen mellom Apple og Samsung kan ha blitt så het at den bokstavelig talt kulminerte i brennende Samsung-batterier. (Ill.: Pressefoto fra Apple og Samsung, montasje: Macworld.no)

Samsung skyndte seg litt for mye

Ryktene om en kjedelig iPhone 7 fikk Samsung-ledelsen til å presse på for å få ut sin Note7 før Apple-lanseringen. Så smalt det.

Skandalen etter at Samsung besluttet å tilbakekalle 2,5 millioner solgte eksemplarer av Samsung Galaxy Note7 på grunn av batterieksplosjoner, ruller videre.

Det nyeste kapitlet går ut på at Samsung-ledelsen besluttet å akselerere produktutviklingen for å komme Apple i forkjøpet.

Ville danke ut «kjedelig» iPhone 7

Ledelsen snappet tidligere i år opp ryktene om at den kommende iPhone 7 kom til å bli et litt kjedelig produkt med få nyvinninger og med en design som ville være minimalt forandret fra forgjengerne, iPhone 6s og 6s Plus.

Ryktene stemte når det gjaldt designen, selv om Apple hevder at det er mye nytt under skallet.

Samsung-ledelsen ville smi mens jernet var varmt og besluttet å fremskynde lanseringen av Samsung Note7. Målet var å ha en modell proppfull av nyheter i salg forut for det man forventet ville bli en Apple-lansering preget av skuffelse over mangelen på innovasjon.

Det er Bloomberg Technology som har gravd frem denne historien.

Bloomberg viser til anonyme kilder med god kjennskap til forholdene internt hos Samsung.

Strammere tidsfrister

Ifølge Bloomberg presset Samsung sine underleverandører til å godta skjerpede tidsfrister, til tross for mye ny teknologi.

Blant nyhetene i Note7 var identitetskontroll med avlesing via kameraet av mønstrene  i brukerens netthinne, en ny skjerm med høy oppløsning og forbedret batteri med kortere ladetid.

Med mye nyskaping ville Samsung én gang for alle få slutt på hentydningene fra Apple om at Samsung bare kopierte andres teknologi, beskyldninger som for øvrig har en tendens til å gå begge veier.

Samsung har pleid å komme med noen av sine nylanseringer like før Apples lanseringer. Denne gang ble Note7-lanseringen fremskyndet i forhold til Apples lansering av de nye iPhone 7-modellene.

Så smalt det

Men bare noen få dager etter at Samsung lanserte Note7 den 7. august, smalt det. Flere meldinger dukket opp om at batteriet i Note7 eksploderte og tok fyr under lading.

2. september kunngjorde Samsung-ledelsen at selskapet ville tilbakekalle de 2,5 millioner enhetene som var solgt så langt.

Det som skulle bli en triumf for Samsung, var snudd til fiasko, skriver Bloomberg.

Heller ikke Samsungs oppfølging var helt vellykket. Selskapet sendte ut motstridende signaler.

Først fikk kundene beskjed om å skru av de berørte mobilene og slutte å bruke dem.

Deretter kom det melding om en programvareoppdatering som skulle hindret batteriet fra å overopphetes under lading, noe som ble tolket som beskjed om at mobilene fortsatt kunne brukes likevel.

Ingen bekreftelse

Samsung-ledelsen har ikke villet bekrefte Bloomberg Technologys påstander.

I en kunngjøring har selskapet svart at tidspunktet for lanseringen av ethvert nytt mobilt produkt avhenger av at Samsungs mobildivisjon er kommet i mål med utviklingsprosessen og at produktet er klart for markedet.

Svekket ledelse?

Lanseringsflausen blir i noen grad koblet til at Samsung befinner seg midt i et lederskifte.

Lee Kun-Hee, omtalt som Samsungs patriark, er styreleder både for elektronikkdivisjonen og det øvrige Samsung-konsernet, som består av et 60-talls selskaper. Men han ble slått ut av et hjerteattakk i 2014 og har ikke deltatt i ledelsesarbeidet etterpå.

ELEGANT: Samsung Galaxy Note7 – stilig mobil-flaggskip med uheldig lansering. (Foto: Samsung)

Sønnen Jay Y. Lee anses som farens etterfølger i Samsung-ledelsen, men vil i tråd med koreansk skikk og bruk ikke overta farens tittel så lenge faren er i live. Han er imidlertid nå nominert til en plass i styret.

Ingen hos Samsung ser ut til å ha like stor autoritet som for eksempel Apple-sjef Tim Cook har når vanskelige situasjoner oppstår, fastslår Bloomberg.

Bransjeanalytikere siteres på at batteriskandalen kom på verst tenkelig tid for Samsung og at det kan ha sammenheng med ledelsessituasjonen.

Pioner på stor skjerm

Samsungs første Note-mobil ble lansert i 2011 og banet vei for mobiler med stor skjerm, som Apple ikke fulgte opp før med lanseringen av iPhone 6 Plus i 2014. Samsung har nå større press på seg enn før for å forsvare sin posisjon i markedet for mobiler med stor skjerm.

Galaxy Note7 har en skjerm på 5,7 tommer. Dette er litt større hos mange av konkurrentene, som gjerne har maks 5,5-tommers størrelse på skjermen. Dette gjelder for eksempel Apple iPhone 7 Plus.

Samsung Galaxy Note7 fikk batterikapasiteten økt fra 3.000 milliamperetimer hos forgjengeren til 3.500 mAh på den nye modellen. En del av batteriene er produsert hos tredjeparts-produsenter, men en del stammer også fra en av Samsungs datterbedrifter.

Tilbakekallingen har ventelig kostet Samsung opptil to milliarder dollar.

Samsung vil gjenoppta salget av Galaxy Note7 i Sør-Kora 28. september, men ifølge Bloomberg er det ikke kjent når salget kommer i gang igjen andre steder.