STRIDER: Det er steile fronter hva gjelder SMS og andre meldingsprotokoller. (Foto: Unsplash)

Velger parti i meldingsstrid

Samsung sier klart og tydelig fra hvilket parti de velger. 

Publisert Sist oppdatert

Med en ny reklame på video viser Samsung hvilket parti de tar i striden mellom Google og Apple som gjelder meldingsformat. 

#GetTheMessage

I flere år har Google hatt en kampanje for å få Apple over på RCS, som står for Rich Communication Services. Denne kommunikasjonsprotokollen er laget av nettopp Google, som skaperen selv mener at vil fikse problemer når Android og Iphone-brukere vil kommunisere. Kryptering, gruppechater som ikke fungerer, pikselerte videoer og bilder, og de fryktede "grønne boblende" (som viser at noe sender som SMS og ikke RCS) for å nevne noen. 

Typisk er disse meldingene representert av blå og grønne bobler, der de grønne boblene er meldinger sendt over SMS, og blå bobler er meldinger sendt med Imessage (som kun tilbys for Iphone). 

Meldingsdialogen kan minne om konflikten sett i Romeo og Julie. (Foto: Skjermpdump fra Samsung)

Med hashtaggen #GetTheMessage, brukt av Google i deres reklamekampanje, melder Samsung sitt standpunkt. I en meldingsdialog med tittelen "Green bubbles and blue bubbles want to be together" blir det meldt at noens foreldre holder de to boblene fra hverandre. Android-delen er representert av de grønne boblene, som proklamerer "We're bubbles too" (vi er også bobler). 

Android kjempet samme kampen i august i fjor, der de sa alt sammen er Apples feil. På sin side har Apples administrerende direktør Tim Cook sagt at det ikke er en prioritering for selskapet. 

EU-sak

Det er ikke bare Google og Apple som kniver om meldingene. En av mange endringer som vil komme i EU de neste årene, gjelder også for meldingsutveksling. Gjennom Digital Markets Act vil meldingstjenester måtte åpne for meldinger fra tredjeparter, uten at brukere må registrere seg. Dermed vil for eksempel WhatsApp eller Messenger måtte akseptere meldinger fra brukere på Snapchat. 

Det gjelder ikke for SMS-meldinger. Det er klare paralleller mellom meldingstjenestenes monopol og de ulike kommunikasjonsprotokollene som styres av Google og Apple. Det er også verdt å merke seg at Googles RCS er proprietær og basert på lukket kildekode.