TRÅDLØST MED KABEL: Apple Magic Keyboard er et nytt trådløst tastatur. Kabel er standard.

Nytt Mac-tastatur skaper debatt

Apple har modernisert tastaturet som følger med nye stasjonære Mac-er. Men er det blitt bedre?

Apple bruker Magic-navnet for alt det er verdt på sine nyeste tilbehørsprodukter: tastatur, mus og styreflate. Eller for å bruke fullt navn, slik de kalles på Apples norske nettsider: Apple Magic Keyboard, Apple Magic Mouse 2 og Apple Magic Trackpad 2.

Apple har brukt Magic-navnet på forrige generasjon av mus og styreflate, men enheten som det nye tastaturet erstatter, het Apple Wireless Keyboard. Det kom på markedet for så lenge siden som i 2007, og tross et par mindre oppdateringer i 2009 og 2011 var det modent for fornyelse.

Vi konsentrerer oss om det nye tastaturet i denne omgang og kommer tilbake til styreflaten i en annen artikkel.

Trådløst – med kabel

Alle de tre nye enhetene er trådløse. Derfor kan det jo se ut som en selvmotsigelse at alle nå også har fått en port for Lightning-kontakt, som er navnet på kontakten vi ellers forbinder med Iphone og Ipad.

Forklaringen på ledningen er at alle enhetene nå har innebygd batteri. Det er altså ikke lenger noe batterilokk som må tas av for å bytte AA-batterier, slik det var på de tidligere versjonene av Apple tastatur, mus og styreflate. Da må enhetene i stedet naturligvis kunne kobles til Mac-en for lading av det interne batteriet, eller til en annen USB-strømkilde.

Man trenger ikke å bruke kabelen så ofte. Ifølge Apple skal man kunne bruke tastaturet trådløst en hel måned eller enda lengre etter én full lading. Vi har bare hatt tastaturet til disposisjon i noen få dager, så vi har ikke fått satt påstanden på prøve.  Inntil videre får vi ta Apple på ordet.

Blandet mottakelse

Betjeningsorganer som tastatur og mus har de fleste datamaskinbrukere et veldig personlig forhold til. Når man over tid har vendt seg til et bestemt tastatur og en mus, er det vanskelig å vende seg til noe annet. Alt man prøver, blir vurdert opp mot det man er vant til å bruke.

HOLDER EN MÅNED: Etter en full opplading skal Apple Magic Keyboard kunne brukes i over en måned før det må lades på nytt. (Foto: Toralv Østvang)

Vi som har som en del av jobben å prøve ut nye betjeningsenheter for datamaskiner, må vel innrømme at selv om det er spennende å prøve noe nytt, kan det også føles befriende å gå tilbake til det man er vant til. Vurderinger av tastaturer må ses litt i lys av dette.

Apple Magic Keyboard har fått blandet mottakelse. Våre kolleger hos svenske Macworld kaller tastaturet «en besvikelse». 

Det er spesielt den kortere nedtrykksveien og den hørbare klikkelyden som er bakgrunnen for kritikken. Forrige tastaturgenerasjon fra Apple var forholdsvis lydsvak.

Heller ikke hos amerikanske Macworld er det noen stor begeistring for det nye tastaturet. Her påpekes det at for eksempel Logitech har mer avanserte tastaturer i denne klassen. 

Uberettiget kritikk

Etter min mening er kritikken til dels uberettiget. Det faktum at tastene er lavere og mer nedsenket enn i Apples tidligere tastaturer, betyr også at man kan trykke mye lettere på tastene. Etter hvert som man vender seg til å gjøre det, forsvinner en god del av klikkelyden. Hvis man derimot fortsetter å skrive like hardt som man har vært vant til, er de nye tastaturene, inkludert Magic Keyboard, mer støyende.

Jeg har hatt anledning til å lære litt om dette gjennom den nyeste Macbook-maskinen som Apple sendte ut på markedet i april i år. Også den har tastatur som en del synes det er vanskelig å vende seg til. Nedtrykksdybden på nyeste Macbook er 40 prosent lavere enn på tastaturene på Apples tidligere Macbook-modeller.

SLEKTNINGER: Det nye Apple-tastaturet har en del likhetspunkter med tastaturet på den nyeste Macbook, men er ikke fullt så ekstremt når det gjelder tykkelse og tastaturvei.
SLEKTNINGER: Det nye Apple-tastaturet har en del likhetspunkter med tastaturet på den nyeste Macbook, men er ikke fullt så ekstremt når det gjelder tykkelse og tastevei. (Foto: Toralv Østvang)

Magic Keyboard har likheter med tastaturet på nye Macbook på dette punktet selv om nedtrykksdybden på Magic Keyboard ikke har fullt så dramatisk kort nedtrykksdybde. Men begge har en særdeles slank design som muligens har gitt mindre plass til elementer som kan dempe klikkelyden.

Magic Keyboard har for øvrig en tradisjonell, om enn – ifølge Apple – ny og forbedret saksemekanisme under tastene, mens tastaturet på nye Macbook benytter det som Apple kaller en sommerfuglmekanisme her. Dette skal gi et mer solid og komprimert trykk på tasten, uansett hvor på tasten man treffer. Under testingen syntes jeg det var vanskelig å kjenne noen forskjell på dette punktet mellom Macbook-tastaturet og Magic Keyboard.

Uansett dreier alt dette seg mye om tilvenning. Hvis man er litt bevisst på dette når man tar i bruk nye Magic Keyboard, er det god sjanse for at man blir fornøyd med det.

Kablet og trådløs oppkobling

Tastaturet kommuniserer i utgangspunktet trådløst med Mac-en via Bluetooth. Men Lightning-kabelen som følger med, gjør også oppsettet enklere. Med kabelen kan man ta med seg tastaturet til en annen Mac og få det til å kommunisere med Mac-en uten at man må inn i Bluetooth-oppsettet i Systemvalg og utføre noen som helst slags konfigureringsøvelser. Men har man ikke kabelen med seg, er det vanligvis ikke noe vanskelig å pare tastatur og Mac via Bluetooth-oppsettet heller.

Tastene på det nye tastaturet er like store som på det gamle – funksjonstastene er faktisk dobbelt så store. Likevel tar tastaturet mindre plass på skrivebordet. 13 prosent mindre plass, ifølge Apple.

Vi synes den nye av/på-bryteren på baksiden er mer praktisk enn av/på-knappen på siden av det gamle tastaturet, der knappen kunne bli trykket inn ved et uhell når man la tastaturet ned i en veske eller sekk.

Kritiske merknader

Vi er ikke helt uten kritiske merknader, vi heller. Når det først er blitt mulig å koble til en strømledning til tastaturet, hadde det vært fint om Apple også kunne ha utstyrt tastaturet med bakbelyste taster, slik man finner på de bærbare Mac-ene. Det finnes også konkurrenter med bakbelyste taster uten at det krever kablet oppkobling.

Paring av Mac og Magic Keyboard ved hjelp av Lightning-kabelen fungerer utmerket, men hvis man innimellom vil bruke tastaturet mot for eksempel en Ipad, kan det hende man må fikle litt i Bluetooth-oppsettet, med en tur innom «Glem denne enheten»-kommandoen.

Konklusjon

Dersom Apple Magic Keyboard får like lang produktlevetid som forgjengeren, er dette et tastatur som Mac-brukere kan komme til å kjøpe til langt ut på 2020-tallet. Derfor er det et viktig tilbehørsprodukt fra Apple – og det er jo vel å merke standard for alle Imac-er så sant man ikke velger kablet tastatur med numerisk sidetastatur isteden.

Magic Keyboard er godt å skrive på, og den korte nedtrykkingsavstanden gjør det enkelt å skrive ved nærmest å la fingrene gli over tastaturet. Trolig bruker man da mindre muskelkraft, og håpet er jo at det minsker faren for at fingrene blir slitne og stive i lange arbeidsøkter.

Vi velger å gi Apple Magic Keyboard vår anbefaling.

Den nye musen

Den nye musen fra Apple er det ikke så mye å si om. Vi er endelig kvitt batteridekselet som på noen av musene vi har hatt tilgjengelig opp gjennom årene hadde en lei evne til å falle av.

I stedet har musen nå altså fått Lightning-port for lading. Kontakten må settes inn på undersiden, så musen kan ikke brukes mens den lades, slik både det nye tastaturet og den nye styreflaten kan. Men to minutters ladetid skal være nok for ni timers bruk, ifølge Apple.

Ellers oppleves musen som forgjengeren, som lenge har vært min favoritt fordi den er liten og lett og har en «Multi Touch»-overflate som gir mulighet til å variere betjeningen en del. Jeg har aldri fått musearm med Apples Magic Mouse.