Foto: Apple

Apples OS-oppgraderinger

De store oppgraderingene for iOS, iPadOS, watchOS, samt tvOS kan nå lastes ned.

Publisert

Apple lanserer sine operativsystem-oppdateringer under utviklerkonferansen WWDC ved sommerstider. 

Først gjøres disse tilgjengelige for utviklere, siden for dristige entusiastiske privatpersoner gjennom åpne beta-programmer, og nå til slutt for folk flest i blankpolert, ferdig utgave.

Nå er iOS 17, iPadOS 17, tvOS 17 samt watchOS 10 ferdigstilt og klare for nedlasting. Som vanlig finner du dette under Innstillinger > Generelt > Oppdatering.

Å ta steget fra iOS 16 til 17 er mer enn bare en oppdatering, det er en fullverdig oppgradering. Med ny funksjonalitet, feilrettinger, forbedringer i sikkerheten, tilpasninger til ny maskinvare, og kanskje også nytt design. Og til en viss grad også arbeid i kulissene som forbereder for kommende teknologier i fremtiden.

iOS 17

For iOS 17 er det forbedringer i måten man kan dele med AirDrop, nye ringetoner, og en ny lade-modus kalt StandBy. Videre er telefonsamtaler nå mer personlige ved at man kan tilpasse ringe-skjermen til den som ringer, med grafikk og bilder, og dette kan også deles med andre gjennom NameDrop. Meldinger-appen har fått ny funksjonalitet for klistremerker (som tydeligvis er veldig populære). En ny dagbok-funksjon har tilkommet, samt flere måter å dele lydspor på i CarPlay, samt en lang rekke mindre forbedringer på tvers av hele systemet. Som for eksempel at Bilder-appen kan gjenkjenne individuelle katter og hunder, og lage album for de.

iPadOS 17

Helse-appen kommer optimalisert til iPadOS 17, og også måten å kunne håndtere vinduer under StageManager er utviklet videre. Og så kan man endelig tilpasse lås-skjermen med langt mer innhold på den store skjermen enn det som var mulig tidligere. Og senere i år kommer også en oppdatering for PDF-formatet, og måten kan enkelt kan fylle ut skjemaer.

watchOS 10

De største visuelle endringene finner vi på Apples smartur. Ny navigasjon og design-språk er utviklet for den lille skjermen, som har fått langt kraftigere funksjonalitet: Hjem-skjermen har fått en smart-stakk som kan skrolles ved å skru på den digitale kronen. Videre er det mange nye urskiver, inkludert alltid-populære Snoopy fra Knøttene.

Helse og trening er blant kjernefunksjonene for Apple Watch, og spesielt syklister har fått noe å glede seg over gjennom automatisk aktivitetsgjenkjenning og kalorimetri for eSyklister. Klokken kan også automatisk koble seg til Bluetooth-enheter for kraftmålere, hastighetssensorer og (takt) kadens-sensorer.

Også mental-helsen er ivaretatt gjennom egen app, og tilsvarende vies også øyensynet oppmerksomhet ved at lysmåleren vil minne deg om å komme deg ut for litt ekte sollys. Noe som skal virke forbyggende mot øyerelaterte lidelser.

Også kart og kompass har blitt utviklet videre, noe som spesielt Ultra-brukerne vil ha glede av.

tvOS 10

Apples "lille sorte" får ofte litt mer inkrementell ny funksjonalitet, mens denne gangen blir det nå støtte for FaceTime på 4K-modellen. Ta imot en samtale på iPhone eller iPad, og svipp den over til den store skjermen. Du bruker da samme telefon / nettbrett til kamera.

Videre er kontroll-senteret bearbeidet betydelig, og det loves enklere bruk. Ny funksjonalitet kommer også i form av synergier med HomePod-høyttalerne, der samtale / dialog i film- eller tv-avspilling kan separeres fra bakgrunnsstøy for bedre gjengivelse. Samt en rekke andre funksjoner, som blant annet bruken av egne opplevelser fra bildealbum som skjermsparer. 

Via Apple

PS: Som alltid er oppdateringene gratis, og som oftest bakoverkompatible med flere år gammel maskinvare.

PPS: macOS Sonoma kommer om en uke.