PENN OG NETTBRETT: Apple Pencil fungerer blant annet på 9,7-tommers iPad Pro. (Foto: Toralv Østvang)
PENN OG NETTBRETT: Apple Pencil fungerer blant annet på 9,7-tommers iPad Pro. (Foto: Toralv Østvang)

Apple Pencil også for iPhone?

Enten har Apple-sjef Tim Cook forsnakket seg, eller så kommer Apple snart med mulighet for å bruke penn på iPhone også.

For ett år siden lanserte Apple for første gang en penn som man kan bruke til å skrive og tegne med på iPad Pro – og til å peke og tappe på ikoner for å styre nettbrettet.

Nå spekuleres det på om Apple vil åpne for at man også kan bruke Apple Pencil på iPhone.

Vakte oppsikt

Det vakte oppsikt at Apple kom med et slik redskap, all den tid en av de mange mytene som har overlevd nå avdøde Apple-sjef Steve Jobs går ut på at han var fanatisk motstander av penn-basert styring av nettbrett og lignende enheter.

Da Jobs lanserte den første iPhone-en i 2007, hadde han et sterkt budskap om at den nye måten å betjene slike enheter på, skulle være ved hjelp av fingertuppene mot en berøringsfølsom skjerm. Tiden da man betjente mobiltelefoner ved å trykke på fysiske taster, var forbi.

Noen form for «stylus» eller pekeredskap så heller ikke dagens lys tre år senere, da det første iPad-nettbrettet ble lansert.

Bannet i kirka

Mange trodde derfor at tanken om å bruke penn til å betjene iPad var lagt død for evig og alltid. Men fire år etter Jobs’ død lanserte altså hans etterfølger i sjefsstolen, Tim Cook, et produkt som Apple valgte å kalle Apple Pencil.

De første reaksjonene var at nå hadde Cook virkelig bannet i kirka.

God mottakelse

Apple Pencil har imidlertid fått veldig god mottakelse i markedet, i første rekke blant kreative iPad-brukere som raskt begynte å bruke Apple Pencil til å tegne og male med. Når man bruker pennen, registreres både hvor hardt man trykker den ned og hvilken vinkel den har mot nettbrettet.

Det første nettbrettet som var Apple Pencil-kompatibelt, var den store 12,9-tommers iPad Pro, som ble lansert samtidig med Apple Pencil. Begge de to produktene kom i salg i november i fjor.

I mars i år ble den første iPad Pro med 9,7-tommers skjerm lansert, og også den kunne man bruke Apple Pencil på.

iPhone for liten?

Mange har imidlertid oppfattet det slik at iPhone er for liten til å egne seg til å bli betjent med Apple Pencil. Dette skulle også gjelde den største modellen, iPhone 6 Plus og 6s Plus, med 5,5-tommers skjerm.

Men så var det dette med forsnakkelsen da. Eller noe som kanskje ikke var en forsnakkelse, men et bevisst hint eller en planlagt lekkasje fra Tim Cooks side.

Hendelsen fant sted allerede i mai år, da Cook var på besøk i India. Han ble intervjuet på den indiske TV-stasjonen NDTV (New Delhi Televisjon Limited). Intervjuet ble etterpå lagt ut i sin helhet, også med teksten gjengitt skriftlig, på TV-selskapets nettsted.

Fire måneder etterpå

Nå, fire måneder etterpå, har folk begynt å studere intervjuet nøyere. I avskriften hos TV-selskapet blir Cook sitert på følgende, i vår oversettelse: «Og hvis du noen gang har sett hva som kan skapes på en iPad eller en iPhone med den pennen, er det utrolig».

I skrivende stund fungerer fortsatt ikke Apple Pencil med iPhone, men naturligvis med begge de to iPad Pro-modellene. iPhone-skjermen og/eller iOS er ikke i stand til å detektere pek og klikk fra Apple Pencil sin side.

Nå har bloggeren John Gruber på sitt Daring Fireball-nettsted kommentert saken og gjort det klart at enten har Cook forsnakket seg og kommet til å uttale seg helt feil, eller så glapp det ut av ham en liten detalj om en ny funksjon ved de nye iPhone-modellene som lanseres onsdag 7. september.

På Grubers blogg er det til og med lagt ut en presisering i forbindelse med at en leser har påvist en aldri så liten forskjell mellom hva Cook faktisk sa i intervjuet og hvordan dette ble gjengitt i avskriften. En nyanseforskjell som angivelig styrker mistanken om at dette var en lekkasje.

Kort tid etterpå plukket nettstedet Cult of Mac opp saken og viste til at for eksempel Samsungs Galaxy Note-serie, som leveres med penn, åpenbart har solgt godt. Dette viser at mange gjerne vil bruke penn på mobiler og små nettbrett, heter det.

Noen vil sikkert hevde at spenningen er i ferd med å bli Note-sk (=glødende) foran Apples 7. september-lansering.