HYLLEVARE: Iphone har salgsnedgang for andre kvartal på rad. Foto: Martyn Williams, IDGNS
HYLLEVARE: Iphone har salgsnedgang for andre kvartal på rad. Foto: Martyn Williams, IDGNS

It-bransjen støtter Apple

Microsoft, Facebook og Google slår nå ring rundt Apple i kampen mot FBI-kravet. Twitter og Amazon kommer trolig etter. Se video.

Den juridiske tvisten mellom Apple på den ene siden og det amerikanske justisdepartementet og det føderale politiet FBI på den andre vokser dag for dag. Stadig flere aktører i it-bransjen rykker ut med støtte til Apple.

Hvis Microsoft får det som selskapets fremste juridiske eksperter vil, er tvisten om tilgangen til mobilen brukt av terrorister en sak som bør avgjøres av de folkevalgte i den amerikanske kongressen.

Lovene som rettsvesenet har å holde seg til, er utdatert, hevder Microsoft.

Ifølge IDGs nyhetstjeneste har både Google og Facebook sluttet seg til firmaene i it-bransjen som støtter Apples beslutning om ikke å gi etter for kravet fra FBI og justisdepartementet. Det er også ventet juridiske utspill fra Twitter og Amazon, heter det.

Microsoft uenig med Bill Gates

Forleden dag ble Microsoft-gründer Bill Gates sitert av Financial Times på at han synes Apple burde følge oppfordringen fra myndighetene om å bistå i å åpne for tilgang til den omstridte mobiltelefonen.

Stridens kjerne er en Iphone som ble brukt av ekteparet som drepte 14 personer i en antatt islamistisk terroraksjon i San Bernadino i California i begynnelsen av desember i fjor.

Den juridiske avdelingen hos Microsoft ser imidlertid ut til å være uenig med konsernets tidligere toppsjef. I en høring i justiskomiteen i Representantenes Hus torsdag sa Microsofts juridiske toppsjef Brad Smith at Microsoft støtter Apple i den juridiske tvisten med FBI.

Microsoft vil levere en juridisk betenkning til støtte for Apple neste uke, varslet Smith.

Utdatert lovgivning

Microsoft-juristen viste blant annet til at lovgivningen som justisdepartementet støtter seg til – All Writs Act – i kampen mot Apple, ble vedtatt i Kongressen så tidlig som i 1911.

– Den ledende databehandlingsenheten fra den tiden er rett foran meg. Det er en regnemaskin som kom i salg i 1912, sa Smith.

Microsofts juss-sjef sa i høringen at Microsoft er enig med Apple i at det riktige stedet for en videre diskusjon om denne saken er i Representantenes Hus og Senatet, slik at de som er valgt av folket, kan fatte disse beslutningene.

Microsoft har lagt ut to videoer om Brad Smiths presentasjon i høringen på Youtube. Se klippene her: