SMS: Vi har kommet langt siden 160 rene tekst-tegn. (Foto: Apple)

iMessage-apps i iOS 10

Med høstens nye OS for mobile enheter er det nå mulig med egne apper kun for meldinger. Blir dette neste app-bonanza?

Publisert Sist oppdatert

Under WWDC2016 for en måned siden lanserte Apple det nye operativsystemet for mobile enheter, iOS 10. 

For sluttbrukere blir det nye OS-et for iPhone og iPad tilgjengelig gratis til høsten, og det er massive oppdateringer på gang. En interessant nisje Apple har prioritert høyt, er selve meldingssystemet som nå utvides med egen App Store og i praksis blir en egen plattform.

Meldinger som plattform

Nytt er blant annet at veldig mye interaksjon kan skjer direkte i Meldinger-appen. Å ta et nytt bilde kan skje i samme brukergrensesnitt, og det samme gjelder å ta et bilde og tegne oppå det. Man kan også håndskrive beskjeder eller tegne. 

Også bakgrunnene kan bli interaktive, og slike effekter kan overta hele skjermen. Også selve meldingsboblen kan nå animeres med ulike effekter. Emojier blir nå tre ganger større, og appen kan faktisk oversette skrevne ord til tilsvarende emoji (!). 

Klistremerker, symboler og mooji

En annen ny funksjon er tap back, der man kan legge på effekter tilsvarende klistremerker (Stickers) oppå meldingsbobler sendt av andre. Dette kan for eksempel være en tommel opp, og dette vil også avsenderen og andre deltakere i en gruppesamtale se.

Men den største endringen er kanskje muligheten for utviklere til å lage egne apper for iMessages. Via en egen App Store kan nå nye klistremerker, symboler og emojier lastes ned direkte i Meldinger-appen.  

Litago mooji (Foto: Tine)

Det er også utrolig enkelt for utviklere å tilrettelegge eksisterende innhold - for å lage en stickers-app behøves ikke kode og det er omtrent kun snakk om  å dumpe bildene i den riktige mappen i Xcode. Det betyr at det for eksempel vil være enkelt for Tine å ta sine mooji og lage stickers for iOS 10-meldinger.

Apper kan også være mer interaktiv innhold med kartfunksjoner, betalingstjenester eller bestilling av varer.

Sjekk ut en video med iMessage-nyhetene i iOS 10 nedenfor.

Les mer om iMessage + Apps hos Apple her.