HODEKONTROLL: Langt mere enn bare for rullestolbrukere - Apple satser på tilgjengelighet for alle (Foto: Apple)
HODEKONTROLL: Langt mere enn bare for rullestolbrukere - Apple satser på tilgjengelighet for alle (Foto: Apple)

macOS med hodestyring

Beta-versjon av macOS 10.15.4 Catalina viser en ny tilgjengelighets-funksjon som tillater styring av musen med hodebevegelser, og uten spesiell maskinvare.

Publisert Sist oppdatert

Nye oppdagelser fra en beta viser nye funksjoner for tilgjengelighet under macOS.

Nå skal det bli mulig å styre Mac-operativsystemet med hodet uten ekstra maskinvare.

macOS Catalina 10.15 beta

Klart det er gøy med talestyring og nærværs-deteksjon i smarte hjem, men for føre er det også et lite element av latskap ute og går.

Men hva om du ikke hadde de samme forutsetningene, og trengte slik funksjonalitet for å kunne kommunisere eller fungere i hverdagen?

Apple har lange tradisjoner for tilgjengelighet i sine operativsystem, men kanskje med begrenset implementering i ekstern maskinvare. Det vil nå endre seg noe når man benytter seg av kunstig intelligens til å detektere hode- og øyebevegelser som input.

En beta av macOS v10.15.4 Catalina (så med andre ord potensielt nært forestående) har kode i seg til nettopp å kunne styre musen med bevegelser i hodet. Den endelige implementeringen for eksempel med museklikk er usikker, men vi kan vel støtte oss på at taleinput slik man ser av Apple-videoen nedenfor vil være én mulighet.

Hvis det fungerer etter hensikten så vil det antakelig være en betydelig lettelse å slippe egen, dedikert hardware for samme formål.

Du kan lese mer om Apples opplegg for tilgjengelighet på deres nettsider her.  

Se en promo-video nedenfor som viser talestyring under macOS fra 2019.