FORBEDRINGER: Nye MacBook skaper diskusjon. Kom gjerne med dine ønsker om forbedringer i kommentarfeltet.
FORBEDRINGER: Nye MacBook skaper diskusjon. Kom gjerne med dine ønsker om forbedringer i kommentarfeltet.

Ønskeliste for bedre MacBook

Her er ønskelisten med forbedringene som Apple bør gjøre med MacBook før neste generasjon lanseres.

Fingeravtrykksleser, trådløs lading og vanntett tastatur er blant forbedringene som står på ønskelisten for andre generasjon av MacBook.

Susie Ochs hos vår amerikanske søsterpublikasjon Macworld har satt opp en fem-punkts ønskeliste for neste generasjon MacBook, som hun håper blir en realitet i løpet av ett eller to år.

Hun minner oss på at den første utgaven av MacBook Air fra 2008 fikk mye av den samme kritikken som årets MacBook, og at Apple fikset mye av det til versjonen som kom i 2010.

For sin tid var MacBook Air like mye av en designrevolusjon i 2008 som MacBook er det i 2015.

Man Apple hadde ofret mye for å få det til, syntes mange den gang. Ikke hadde maskinen Ethernett-nettverkskontakt og ikke var det noen utgang for FireWare der. Den eneste usb-utgangen var skjult bak et lite hengsel. Tastaturet var ikke belyst, og lagringsplassen var ytterst beskjeden.

Likevel ble maskinen en stor suksess for Apple, men vel å merke først etter at Apple tok en del av kritikken til følge i 2010-versjonen. Den er i praksis ganske lik dagens MacBook Air.

Fingeravtrykksleser

Da er det vel grunn til å forvente en masse forbedringer når neste versjon av MacBook lanseres, mener Macworld-redaktøren.

Øverst på listen hennes står Touch ID, altså Apples fingeravtrykkssystem slik det er implementert på iPad og iPhone.

Hvis Apple i tillegg legger inn gode sikkerhetsløsninger og Apple Pay, vil nok brukerne på den andre siden av Atlanterhavet gjøre enda flere av sine innkjøp online. Det tror i hvert fall Susie Ochs.

Uavhengig av om Apple Pay blir tilgjengelig også hos oss her i Norge etter hvert, er nok fingeravtrykks-opplåsing av den bærbare pc-en noe som mange her også vil finne praktisk.

Trådløs lading

Når IKEA greier det, må vel Apples sjefdesigner Jony Ive greie det også, mener vår Macworld-kollega.

Vi snakker om trådløs lading av MacBook. Siden så å si alt annet er trådløst, må vel ladingen kunne være det også. 

Men da ser man kanskje heller for seg en elegant Apple-designet ladeplate enn et «lademøbel» fra IKEA?

Mobilt bredbånd

Det tredje punktet på listen er mulighet for å koble MacBook direkte til mobiltelefonnettet.

Nå kommer jo den bærbare pc-en seg lett på mobilnettet også i dag, via delt internett på brukerens iPhone. Men det hadde vært mye greiere å kunne gjøre det direkte.

Vanntett

MacBook bør bli Apples første datamaskin som tåler at man velter et glass juice over tastaturet.

Apple har greid å få Apple Watch opp til IPX7-standarden, der det er snakk om å kunne tåle opptil én meters vanndybde. Da må det gå an med MacBook også, spesielt siden den bare har én inn-/utgang foruten kontakt for hodetelefon.

Logitech har greid det med sitt Keys to Go-tastatur, og Dell har demonstrert at selskapets nye bærbare, Inspiron 3000 og 5000, tåler vannsøl.

Opplyst logo

Den første generasjonen av MacBook Air hadde ikke bakbelyst tastatur, slik man hadde på de større MacBook-maskinene den gang. Kundene savnet det – og fikk  det i neste generasjon. 

Nye MacBook har opplyst tastatur, til og med bedre enn på tidligere bærbare fra Apple, takket være en ny løsning med LED-lys under hver tast.

Nå er det altså noen som savner den opplyste Apple-logoen i lokket på nye MacBook. Logoen er der, men altså ikke bakbelyst, slik det er på de andre bærbare Mac-ene i dag. 

Herlig, så slipper jeg å demonstrere for all verden at jeg bruker en dyr Mac på Starbuck-kafeen, skriver en innsender på kommentarplass. Men Macworlds skribent er altså blant dem som allerede savner den lysende Apple-logoen. Spesielt når man er journalist  og skal på pressekonferanse hos Samsung eller Microsoft.

DVD-spiller

Nei, dette punktet var visst bare en spøk.