DEN PERFEKTE PC: ThinkPad er en av merkevarene som har stått sterkt i kampen om å bli til den perfekte pc.
DEN PERFEKTE PC: ThinkPad er en av merkevarene som har stått sterkt i kampen om å bli til den perfekte pc.

Slutt å drømme om den perfekte pc!

KOMMENTAR: Ny pc. Nytt kamera. Ny bil. Nesten uansett hva vi er i ferd med å kjøpe, forventer vi at nyanskaffelsen skal dekke alle behov og at vi kan kvitte oss med det gamle. Men slik er det ikke.

Kjøper vi ny pc, forventer vi at den skal være den ultimate pc-en som vi kan bruke til alt, samtidig som den skal være billig, liten, lett og pen å se på.

Den skal for eksempel by på alle tilkoblingsmuligheter vi har vært vant til siden pc-enes morgen, men likevel ikke være større enn et nettbrett. En selvmotsigende kravspesifikasjon.

Den nye bilen vi ønsker oss, skal være miljøvennlig og derfor elektrisk, og ypperlig for den daglige jobb-pendlingen. Samtidig skal den kunne brukes på den seks timer lange kjøreturen til hytta på fredag, uten rekkeviddeangst.

Det nye digitalkameraet skal få plass i lomma, men det skal like fullt ha alle knapper, muligheter og optiske kvaliteter som speilreflekskameraet det er ment å skulle erstatte. Pluss GPS og WiFi.

Ramaskrik

Apple har nylig lansert en ny Macbook, som er blitt møtt med ramaskrik fordi den bare har én tilkoblingsport. Pc- og Mac-brukere raser lenge før de har fått mulighet til å prøve maskinen. Raseriet skyldes at debattantene bare greier å se bakover, ikke fremover.

Denne artikkelen handler ikke om Macbook, selv om det var debatten om den som trigget skrivingen.

Jeg tror ganske enkelt at den minimalistiske datamaskinen så å si uten tilkoblingsmuligheter varsler en ny trend som mange må forholde seg til etter hvert. Ikke bare Mac-brukere.

Mange synes det er en selvmotsigelse at dagens bærbare pc-er med SSD utstyres med så lite lagringsplass i en tid da vi jobber med flere og større filer enn noensinne. Løsningen er ekstern disk. Og det krever kabel, naturligvis, med ditto kontaktpunkter på pc-en.

Men i all verden! Har man ikke fått med seg at stadig mer av dataene våre legges i skyen?

Skytjenestene er riktignok ikke helt modne ennå. Men utviklingen går fort, og lagrings- og overføringsproblemer er snart en saga blott.

Én eller flere pc-er?

For et par år siden hadde jeg en prat med norgessjefen hos en av de større pc-produsentene. Han lo av dem i Apple-leiren som trodde at folk ville drasse med seg både mobil, nettbrett og bærbar pc. Her var det mye smør på flesk, sa han.

Det var mye bedre med én litt større hybrid-pc som dekket alle behov i én enhet, var budskapet. Jeg antar budskapet matchet produsentens produktutvalg slik det var da.

På en lansering nylig hadde jeg en ny prat med vedkommende. Nå kom det mobiler, nettbrett, bærbare pc-er, ultraportable og hybrider i alle størrelser og fasonger.

– Du skjønner, folk vil ha alle mulige slags størrelser, og vi vil naturligvis tilby alt, sa han.

Snakk om å krype til korset og samtidig opptre som seierherre.

Har du funnet din perfekte pc ennå? (Illustrasjon: Ane Hem)
Har du funnet din perfekte pc ennå? (Illustrasjon: Ane Hem)

At folk vil ha alt betyr ikke at de vil bære med seg alt til enhver tid. Men de vil ha mulighet til å velge it-dingser som passer til ulike behov og anledninger.

Det fine er at vi nå til dags råd til mange slags enheter med overlappende funksjonalitet. Og vi velger hvilke vi skal bruke etter behov.

Akkurat det du trenger

Frem til nå har det vært viktig at den bærbare pc-en enkelt kunne dokkes mot alt periferiutstyret på jobben, via en dokkingstasjon eller mange kabler. Man hadde jo mye nye data på pc-en som skulle overføres til bedriftens server og vise versa.

Men når man har vært ute på en jobb i våre dager, eller på en weekend-tur der man har begynt redigeringen av helgens foto- og vidoeopptak på medbrakt nettbrett eller superlett bærbar pc, ligger jo dataene allerede i skyen, klare til å hentes inn på jobb-pc-en eller hjemmekontor-pc-en med den store skjermen. Det trengs ikke lenger noen dataoverføring fra dingsen man hadde med seg på tur. Og da trengs det ikke så mange kontakter og kontakt-typer heller.

Akkurat nå er det Apple som får kjeften, med sin nye bærbare med bare én port.

Men pc-verdenen vil snart være full av bittesmå og superlette bærbare i tilnærmet nettbrett-størrelse – og med minimalt med porter. For folk trenger ikke portene, hverken på reise eller når de kommer hjem. De bare tror de trenger dem, for det har de gjort frem til nå.

Så fremtidens perfekte, ultimate pc er ikke den som tilbyr alt du kan tenke deg, men som tilbyr akkurat det du trenger til ulike oppgaver.

Og så kan du velge riktig redskap til jobben du skal gjøre.