Foto: Lumafield

Verdt 1000 kroner meteren?

Det er en grunn til at Apples Thunderbolt 4-kabel koster det den koster.

Publisert Sist oppdatert

Apple har nå definitivt tatt steget over i USB-C æraen. 

Godt hjulpet av EU, selvfølgelig, med ambisjoner om å kutte ut esøppel. Så nå kan vi bruke samme kabel til å lade iPhone som Mac, og mye annet.

USB-C kontakten ble i sin tid utarbeidet av Intel og Apple i et samarbeid, og den benyttes også til kabler som støtter Thunderbolt-protokollen. Og den måtte være aldri så vakker og symmetrisk, men om du stiller krav til dataoverføringshastigheten, for eksempel, da skal du være sikker på å bruke riktig kabel når USB-C også brukes på USB 3 og USB 2.

Bildet til artikkelen illustrerer et viktig poeng: Alle kabler er ikke like, selv om de kanskje ser like ut. Firmaet Lumafield har brukt en industriell CT-scanner (en variant av röntgen-utstyret sykehusene bruker for å fremstille tredimensjonale bilder av harde strukturer i menneskekroppen) til å studere innmaten i USB-C kontakten til en rekke kabler - inkludert Apples nye Thunderbolt 4 Pro-kabel.

For det man kan se er at Apples kontakt er spekket med elektronikk, mens de billige variantene kun har simple ledninger. 

Apples kabel er annerledes. Den støtter overføringer via Thunderbolt 3, Thunderbolt 4 og USB 4 på opptil 40 Gbps, USB 3-dataoverføring på opptil 10 Gbps, DisplayPort-videoutgang (HBR3) og lading på opptil 100 watt. Den har en Thunderbolt-logo så den skiller seg ut fra andre kabler, heldigvis.

Du kan bruke kabelen til å koble til en Mac med Thunderbolt 3- eller Thunderbolt 4-porter (USB‑C) til skjermer og enheter med Thunderbolt- (USB‑C) og USB-tilkobling, for eksempel Studio Display, Pro Display XDR, dokkingstasjoner og harddisker. Du kan også bruke denne kabelen til å koble iPhone 15 Pro til Mac når du skal overføre mange, eller store, dokumenter. Og du kan seriekoble opptil seks Thunderbolt 3-enheter.

For å kunne leve opp til forventningene om de høye dataoverførings-hastighetene, samt den høye effekten for å kunne overføre ladestrøm over samme ledning, trengs det kontrollerbrikker -  og det er det vi ser på bildet. Et lite kretskort med små mikrobrikker som  styrer showet. En billig kabel vil ikke ha dette, og ikke kunne leve opp til de nyere standardene. 

Så se nøye på kabelen før du kjøper den, spesielt når du skal ha proff-ytelse. Apples Thunderbolt 4 (USB‑C) Pro-kabel koster 949 kroner for 1m lengde, 1599 kroner for 1,8m lengde, og 1969 kroner for 3m lengde.

Om du vil se en 3D-fremstilling av Lumafields CT-scann av Apples Thunderbolt 4-kontakt så se her.

Via Lumafield