ODA-FINALIST: Beate Størkson kan skimte med tre bedrifter på merittlisten. Tidligere i år ble hun monimert som en av finalistene til Oda-prisen. (Foto: privat)

– Jeg digger å være kvinne i it-bransjen

Beate Størkson kan skimte med hele tre gründervirksomheter på merittlisten, og hun er kanskje Norges eneste kvinnelige utvikler som lager fagapplikasjoner til bygg- og anleggsbransjen. 

Publisert Sist oppdatert

Beate Størkson er en av få kvinnelige gründere, om mulig kanskje den eneste, som utvikler fagapplikasjoner til bygg- og anleggsbransjen. Den unge kvinnen, som er i slutten av 30 årene, kan allerede skryte av å ha etablert tre gründer-virksomheter.

Veien inn

 

Størkson studerte EDB på gymnaset før hun startet på NITH. Etter endt studie var det enkelt å få jobb. Hun jobbet fire år i Evry før hun startet SaveIT, som hun solgte til Software Innovation i 2007. 

I bindingstiden der jobbet hun med forretningsutvikling på ProArc, som er teknisk dokumenthåndtering til oljebransjen. Etter dette var veien kort til bygg- og anleggsbransjen. 

– Jeg jobbet med å tilpasse ProArc til bygg- og eiendomsbransjen. Der ble jeg kjent med bransjen og behovene.

Til skyen

Størkson startet den første bedriften i 2001, da var hun 25 år. Selskapet SaveIT hadde etterhvert 40 millioner i omsetning, 80 kunder og 25 ansatte, og kunne dermed kalle seg størst i Norge på dokumenthåndtering til det private markedet.  I 2007 solgte hun selskapet til sin tidligere arbeidsgiver - Software Innovation.

Etter endt bindingstid og konkurranseklausul startet hun Viscenario sommeren 2012. Det er dette firmaet som opptar det meste av arbeidshverdagen hennes den dag i dag.

Mobilplattformen Viscenario ble etablert grunnet Størksons erfaringer via sitt første gründerselskap. I SaveIT mått de ansatte selv reise rundt til kundene for å installere, feilrette eller dokumentere hver gang det var en hotfix eller ny versjon. Dette tok mye tid.

– Når jeg nå skulle utvikle min egen software ville jeg legge alt i skyen, forteller gründeren.

Størkson forteller at Viscenario er utviklet for å være brukervennlig. Hun ønsket å lage et produkt som gjorde at kundene kunne ha alle dokumenter og oppgaver med seg der de var. Med Viscenario trenger kundene kun å oppdatere appen på mobilen eller nettbrettet sitt. 

En tredje bedrift

Så langt har Viscenario kunder i både Danmark og Nederland i tillegg til Norge. 

I vinter startet Størkson selskapet Hauketind som utvikler apper til håndtering av strømleverandør-bytte. Dette er hennes tredje gründervirksomhet.  Og skal man tro gründeren selv er kanskje dette en av grunnene til at den unge kvinnen tidligere i år ble nominert til å vinne Oda-prisen. 

– Jeg tror jeg ble nominert fordi jeg tør å satse på det jeg tror på, og fordi jeg har gründet flere selskaper, forteller Størkson. 

Oda-nominert

Hvert år deler kvinnenettverket Oda-Nettverk ut to priser: en personlig og en til en norsk it-organisasjon som har utmerket seg med aktiviteter, holdninger og synlighet for kvinner i bransjen.

Oda-prisen Person tildeles it-kvinner som fremstår med tydelighet og fremmer kvinner i it-bransjen gjennom både aktiviteter og holdninger. Målet med prisene er å fremme og synliggjøre kvinnelige rollemodeller og forbilder, og inspirere kvinner til å søke seg til teknologien.

Størkson var en av tre finalister, men måtte til slutt se seg slått av Berit Svendsen som er konserndirektør i Telenor Norge. Likevel er hun fornøyd med å ha kommet i finalen. 

– Det var utrolig stas. En ting er å være nominert, men det er fantastisk å komme i finalen med to så sterke og dyktige kvinner som Berit Svendsen og Hilde Tank-Nielsen (regiondirektør i Evry), forteller hun.

– Hvordan synes du det er å være kvinne i it-bransjen?

– Jeg digger det! Jeg har aldri merket noe kjønnsutfordringer i jobben, sier Størkson.

Akkurat nå vil Størkson konsentrere seg om å få til vekst i Viscenario, likevel vil ikke gründeren i henne helt slippe taket.

– Går du med flere gründer-planer?

– Jeg har noen tanker, forteller hun.