BARRIERER: Språkforskjeller kan være vanskelige å overkomme, men Googles nye AR-briller kan være et etterlengtet fremskritt. (Foto: Google I/O)

Google viser frem AR-briller med sanntidsoversettelse

På den årlige utviklerkonferansen Google I/O viser giganten frem nyvinninger innen teknologi.

Publisert Sist oppdatert

Årets konferanse skuffet ikke, og bekrefter noen av ryktene som har svirret rundt hva Google jobber med.

Det neste kapitlet er augmentert virkelighet

Etter oppkjøpet av Raxium var det flere som spekulerte om hvorvidt Googles inntog på augmentert virkelighets-markedet, AR, var forekommende. Administrerende direktør i Google, Sundar Pichai, beskriver AR som et viktig steg for teknologi.

På Google I/O presenterte Google AR-briller som kan oversette språk og vise den bebrillede hva noen forteller dem, på et språk de forstår. I Googles demo-video får man se en mor og datter som ikke kan kommunisere fordi moren prater mandarin og datteren ikke forstår det. Med brillene kan de snakke sammen på hvert sitt språk og likevel forstå hverandre.

Hvorvidt denne demonstrasjonen er klar for markedet snart, eller om den fungerer like feilfritt som demo-brillene virker, gjenstår å se.

Språkutvikling i fokus

I tillegg til oversettende AR-briller, har også Google lagt til 24 språk til Google Translate.

Google introduserer også en "too long didn't read"(TL;DR)-funksjon i Google docs, der maskinlæringsmodeller parser ord og finner frem til hovedpunktene i lengre dokumenter. Det er basisen for en oppsummering.

I følge Pichai er dette et stort steg fremover for naturlig språk-prosessering. En slik maskinlæringsmodell må kunne forstå lengre utdrag av tekst, komprimere informasjon og forstå hvordan språk genereres. Det krever avanserte maskinlæringsmodeller og algoritmer.

Kartene går også fremover. Google Maps har nå ved hjelp av nevrale nettverk og satellittbilder ganget med fem antall identifiserte bygninger i Afrikas Google Maps. De har også doblet antall bygninger i India og Indonesia. De introduserer også en "immersive view" på maps der man i følge Google kan utforske et sted før du drar dit.