DEBATT:

VEISKILLE: Vi står ved et veiskille. Enten kan vi la oss rive med av strømmen og falle tilbake til gamle vaner og reaksjonsmønstre, eller så kan vi gripe tak i verktøykassen vår og bruke den til å navigere. (Foto: Istock)

Valget mellom kontroll og kreativitet i en uforutsigbar verden

Noen ganger er det de riktige valgene som er vanskelige å ta, skriver Leyan Salih i Gnist Consulting, i dette innlegget.  

Publisert

Vi får inntrykk av at konfliktene i verden eskalerer og blir mer hjerteløse. Tett på oss kjenner vi det strammer seg økonomisk. I arbeidsmarkedet merker vi at fokuset beveger seg mot det konkrete og målbare og mindre på psykologisk trygghet. Usikkerheten flommer over oss som en bølge, og det vekker våre primitive instinkter. I vår lengsel etter kontroll, kveler vi kreativiteten og bremser hardt. Vi glemmer å puste.

Dette er øyeblikket hvor våre verktøy blir satt på prøve. Fungerer de ritualene vi har opparbeidet under press også? Er vi i stand til å reflektere og ta gode beslutninger? Gir vi teamene våre frihet til å finne løsninger på egen hånd? Og ikke minst, hvordan tar vi vare på menneskene rundt oss, inkludert oss selv? 

I brannsikkerhetsbransjen ligger sikkerheten i forberedelser og regelmessig trening før en katastrofe inntreffer. Selve brannslukkingssystemene er designet for å kunne slukke branner på noen få sekunder, men svikter de menneskelige rutinene under en brann kan hele sikkerhetsstrukturen svikte. Vi har alle vært med på brannøvelser – enten som små da vi satt på skolebenken eller som voksne på arbeidsplassen. Slik type trening handler om simuleringer og opparbeide muskelminne for å kunne respondere på kriser på en planlagt og effektiv måte, og ikke med panikk og raske beslutninger.

Leyan Salih er teknologirådgiver i Gnist Consulting.

Lar vi behovet for kontroll overmanne oss under press, risikerer vi å miste det vi har bygget opp. Denne situasjonen er også en test av våre evner. Vi står ved et veiskille. Enten kan vi la oss rive med av strømmen og falle tilbake til gamle vaner og reaksjonsmønstre, eller så kan vi gripe tak i verktøykassen vår og bruke den til å navigere.

Så hva kan vi gjøre?

Ta vare på egen psykiske helse: 

  • Øv på bevissthet og tilstedeværelse i hverdagen ved å gjøre pusteøvelser og observere omgivelsene regelmessig. 
  • Ta deg tid til å reflektere over egne tanker og følelser. 

La fungerende team-ritualer fortsette uavbrutt: 

  • Disse øvelsene hjelper oss med å holde fokuset på det som er viktig.
  • Med riktig fokus unngår vi gamle reaksjonsmønstre og motstår fristelsen til å la tidligere vaner ta over. 

I vår lengsel etter kontroll, kveler vi kreativiteten og bremser hardt. Vi glemmer å puste.

Noen ganger er det de riktige valgene som er vanskelige å ta. Vi må utfordre oss selv og velge det som er vanskelig - det er bare da vi virkelig gjør en forskjell. Som Rumi en gang sa: "I går var jeg smart, så jeg ønsket å endre verden. I dag er jeg vis, så jeg endrer meg selv".