TEST: Apple TV

Medielinker lar deg distribuere medieinnhold fra et rom til underholdningsanlegget i stua. Vi har testet seks medielinker.

Publisert Sist oppdatert

Dette er et av produktene fra Apple vi ikke kommer til å anbefale. Riktignok har Apple TV mange kvaliteter, men her på bruket ser vi ikke hensikten med å investere i denne enheten. Først og fremst er dette en enhet du vil ha hvis du har konsentrert alt medieinnholdet ditt rundt iTunes. Det er i dette universet denne enheten fungerer, ikke overraskende. Som med mye annet utstyr fra Apple, prøver ikke denne enheten å gjøre alt, men å gjøre det den kan meget godt. Det klarer Apple til en viss grad å få til. Den er også den desidert peneste enheten i testen, men det kommer vel neppe som et sjokk på noen.

Oppsettet av Apple TV er en dans på roser i forhold til flere av de andre enhetene i denne testen. Dette er såpass enkelt at selv min gamle far ville klart dette uten nevneverdige problemer. Når Apple TV er på nett blir den registrert i iTunes omtrent på samme måte som en iPod og du får et sett med opsjoner for synkronisering. Apple TV kommer med harddisk fra 40GB og opp til 160GB så det er plass til en del innhold. Det er selvfølgelig også mulig å streame innhold fra iTunes direkte til Apple TV. Et av problemene med denne enheten er prisen. Dette er en dyr enhet sammenliknet med de andre.

Brukergrensesnittet som Apple TV benytter kunne mange lært svært mye av. Dette er så enkelt og såpass intuitivt at du med en gang forstår hvordan det virker. Det eneste som kan virke forvirrende og noe tungvint er håndteringen av hvilke kilder i nettverket du ønsker å bruke. Her slet vi en del med å følge logikken i Apples oppsett.

En av de største svakhetene med Apple TV i Norge er at du rett og slett ikke får utnyttet enheten fullt ut. I USA finnes masse innhold som tv-serier og filmer tilgjengelig via iTunes Store. Dette har vi ikke i Norge. Her må vi nøye oss med musikk, podcaster og noen trailere. Dermed er noe av det store poenget borte, i alle fall med tanke på hvor dyr enheten er. Med 160GB disk koster den 3 400 kroner, og da ville vi heller inverstert i en Mac Mini som ville fungert langt bedre.

Noe av problemet med Apple TV er blant annet mangelen på støttede formater. Vi skal ikke komme inn på alle formatene som mangler her (se tabellen), men for dem som er glad i film kan vi påpeke at den ikke har støtte for verken DivX, XviD eller WMV. Dette gjør den praktiske bruken av enheten rett og slett utrolig tungvint i og med at du er nødt til å transkode det meste som lastes ned fra nettet. Det gjelder ikke det som kommer fra iTunes Store, men som vi påpekte er iTunes Store på filmfronten så godt som fraværende i Norge. Den har også en skrikende mangel på støtte for blant annet WMA og OGG på lydsiden. På den positive siden må det sies at å se bilder fungerer glimrende. Her støttes stort sett alt du trenger av formater, inkludert RAW.

Kort sagt er Apple TV gilmrende til å kommunisere med iTunes. Mangelen på formatstøtte og begrensningene i den norske varianten av iTunes Store gjør at dette blir en enhet med litt for stor negativ bagasje. Vi nevnte Mac Mini tidligere. Den koster riktignok noe mer, men ved hjelp av Front Row og en codecpakke vil denne fungere langt bedre enn Apple TV. Den vil spiller stort sett alt du ønsker å spille av. Grensesnittet og også nesten helt likt hvis du har oppgradert til Leopard. Apple TV har du rett og slett ikke lyst å bruke pengene dine på – ennå.

Apple TV

Pris: Fra kr. 2 590 til 3 390 inkl. mva. med henholdsvis 40 og 160GB diskInternett: www.apple.no

+ Pent design, god på bilder.- Alt for dyr, Ikke film i iTunes Store, mangler de fleste formater.

1. Innledning 2. Apple TV3. Ziova Clearstream CS5103. Netgear Digital Entertainer EVA8000 5. Unicorn Mvix MX-760HD 6. Zyxel DMA-1000 7. Helios X3000