TEST: WD TV Live - Billig boks for HD-video

En pris på under tusenlappen gjør WD TV HD Live interessant.

Publisert Sist oppdatert

Western Digital lanserte din første WD TV-produkt i 2008 og kom da inn på et prispunkt som ingen kunne slå for enkel avspilling av blant annet video i x264/MKV-format i 1080P-oppløsning. Riktignok var første generasjon av produktet uten nettverksstøtte. For mange kan imidlertid bruk av minnepinne eller en ekstern harddisk være helt kurant, og hvorfor da betale ekstra for nettverksstøtten?

Med WD TV HD Live er støtte for kablet nettverk på plass. Dette betyr at man kan ha musikk, video og bilder lagret på en pc eller NAS i hjemmenettverket. Man kan koble seg opp mot delte kataloger eller utnytte UPnP AV- eller DNLA-tjenere – noe for eksempel mange NAS-er tilbyr eller som man kan sette opp på en pc via Windows Media Player under Windows 7. I tillegg har man støtte for Youtube, Flickr og Internett-radio via Live365 og Pandora. WD har sagt at flere tjenester kan komme etter hvert.

LES OGSÅ: TEST: Synology DS409+ og DS410J - To gode fra Synology

Oppsett

Selve installasjonen av enheten er svært enkel. Det er normalt sett ikke noe man trenger å gjøre på en pc annet enn å dele kataloger med mediefiler eller sette opp UPnP AV/DNLA-tjener om man ønsker å bruke det i stedet. Ved oppstart sjekker enheten også om det har kommet noen nye firmware-oppdateringer. Vi ser ikke bort fra at dette er et produkt som kan få forbedret funksjonalitet over tid. Det kan også nevnes at det finnes de som jobber med å utvikle tredjeparts programvareløsninger for enheten (som er basert på Linux i bunn, men det er ikke noe som merkes for brukeren).

For tilkobling til tv har man HDMI, kompositt og komponent. Vi prøvde kun med HDMI. Lyd kan kjøres via HDMI eller via optisk SPDIF eller analog stereo. Kabler for analoge tilkoblinger følger med – HDMI-kabel følger ikke med. For tilkobling av minnepinne eller harddisk har man to USB 2.0-porter. For nettverk er det kun støtte for kablet nettverk, men det er også muligheter for bruk av usb-dongler for wlan. Vi har ikke testet dette. Det er integrert DTS-dekoder, og man er dermed ikke avhengig av dekoder i tv eller surroundanlegg for å få lyd fra video med kun dette lydformatet.

Man har både analog og digital tilkobling til TV. Det er to usb-porter for tilkobling av minnepinne eller ekstern harddisk.

Boksen har beskjedne mål og kan lett plasseres i en allerede trang tv-benk.

I bruk

Det er ingen spesielle mangler når det gjelder formater som støttes. Man finner blant annet de formatene som vil være viktigst for mange: DivX/Xvid, x264/MKX og MP4/MOV. DVD kan spilles av fra filstruktur eller ISO-filer. For DVD er det ikke støtte for menyer (spilleren hopper rett til filmen). Formater med kopisperre er ikke støttet. For musikk støttes blant annet MP3, AAC, Flac og Ogg.

Lyd- og bildekvalitet har vi ikke noe å utsette på. Det er riktignok ikke teknologi for å prosessere bildet for å gjøre det bedre, slik en del mer avanserte produkter har. Spiller man av HD-video er dette også sjelden nødvendig.

Fjernkontrollen har bortimot et minimum av knapper. Den er som de fleste rimeligere løsninger IR-basert, men fungerer i praksis relativt bra. Igjen – vi må ta prisen i betraktning.

Et område vi kunne ønsket bedre funksjonalitet på var undertekster. En rekke formater er støttet, både internt i videofiler og eksterne filer. Vi kunne ønsket oss muligheten for å justere plasseringen av tekstingen, samt synkronisering mot lyden.

Konklusjon

Tatt i betraktning prisen er WD TV HD Live et veldig interessant produkt. Hovedkonkurrentene vil være blant annet Asus O!Play og Syvio X9 – to enheter til under tusenlappen som mer eller mindre er samme produktet i forskjellig innpakning, der hovedforskjellen blir at Syvio X9 kan utstyres med en intern 3,5-tommers-harddisk. Den største fordelen WD TV HD Live har over disse blir et mer brukervennlig brukergrensesnitt. Riktignok synes vi likevel det kan bli litt vel mye blaing i menyene for oppgaver vi er vant med går langt raskere på medielinker fra blant annet Qnap og Popcorn Hour (og andre basert på samme programvaren som Popcorn Hour). For eksempel er det ingen rask vei til en delt katalog på nettverket som man bruker mye.

Sett opp imot de mer avanserte løsningene føler man også at det blir en del mindre vikitige funksjoner som mangler, men sett i forhold til prislappen tror vi dette er et produkt som kan tilfredsstille manges behov. Er man litt mer kravstor og man tror man vil bruke dette mye, kan det være aktuelt å gå opp til rundt 1 500 kroner og se på for eksempel Popcorn Hour A110 og Syvio 200.

LES OGSÅ: TEST: Qnap NMP-1000 - Medielink med flere talenter