TEST: HP Envy 6: Lett og stilig 15-tommer

HP Envy 6 går inn i rekken av flere lettere bærbare med stor skjerm.

Publisert Sist oppdatert

Ultrabærbare tar over markedet i flere segmenter. Hvorvidt man skal kalle det ultrabærbare blir en egen diskusjon – uansett får man i hvert fall noe lettere, tynnere og stiligere pc-er i disse segmentene.

Envy 6-modellen vi testet er med 15,6-tommers skjerm og vekten er på cirka 2,15 kilo. Det er lavere vekt enn majoriteten av pc-er med så stor skjerm. HP kan også levere en 14-tommers-variant med vekt oppgitt til 1,8 kilo.

Pc-en er utstyrt med Intels Core i5-3317U-prosessor på 1,7 GHz og TurboBoost-hastighet på 2,6 GHz. Det er ellers 6 gigabyte minne, 500 gigabyte harddisk i kombinasjon med en 30 gigabyte SSD som benyttes som hurtigbuffer for harddisken. Man finner også en AMD Radeon HD 7670M-grafikkprosessor i maskinen.

LES OGSÅ:

TEST: Toshiba Satellite L830: Rimelig enkel

God ytelsestall

Core i5-3317U-prosessoren har vi sett i en rekke ultrabærbare og gir god ytelse for generellvanlig bruk. Heller ikke litt tyngre bruk av bildebehandlingsprogrammer og videobehandling er noe direkte problem. Når det er operasjoner som eventuelt blir veldig tunge må man ha litt ekstra tålmodighet, men ytelsesmessig skulle nok pc-en dekke behovene for de fleste. Vi liker også at HP har gitt pc-en 6 gigabyte minne – litt mer enn mange av pc-ene i segmentet som leveres med 4 gigabyte. 8 gigabyte minne er det maksimale.

Radeon HD 7670M-grafikkprosessoren gir også muligheten for å bruke pc-en til spilling. Vi snakker ikke om å kjøre nyere spill i toppoppløsning og med beste kvalitetsinnstillinger, men muligheten til å dra rundt en del spill med akseptabelt resultat for dem som ikke er av de mest kravstore er der.

Resultatene fra batteritestene er litt varierende. På HD-videoavspilling, samt vår test for kombinert web/Spotify-streaming klarte pc-en rundt fire og en halv time. Det er et godt resultat - spesielt med tanke på at det er en tynn pc med stor skjerm og i en lavere prisklasse.

Noe overraskende var det at pc-en ikke klarte noe mer enn det samme under applikasjonsbruk med Mobilemark 2012. Under applikasjonsbruktesten i Futuremark Powermark klarte pc-en cirka fem og en halv time, hvilket er et godt resultat.

For trådløst nettverk benytter HP en rimelig løsning, og det gir sitt resultat i ytelsestestene – ytelsesresultatet blir under halvparten av hva mange andre pc-er i dag klarer. Bruk av 5 GHz-båndet er ikke støttet.

LES OGSÅ:

TEST: Dell XPS 14: Businesskledd mellomvekter

Skjermen

For å kunne arbeide effektivt i en del applikasjoner kan den lave skjermoppløsningen være en ulempe. Hvilken skjermoppløsning man foretrekker er individuelt, og for en del er nok 1366x768 punkters oppløsning på en 15,6-tommers skjerm helt greit.

Dette er imidlertid den samme oppløsningen som man gjerne ser på 11- og 13-tommere – eller om så lavere enn hva en del maskiner med slik skjermstørrelse har.

For en såpass stor skjerm mener vi 1600x900 punkter hadde vært en mer passende oppløsning. Noen ville nok også foretrukket mer, men det ville vært et element som ga et større utslag på prisen vil vi tro.

Vi skulle gjerne også ha sett at skjermen var litt mer lyssterk. Vi målte skjermen til cirka 200 cd/m2, hvilket er betydelig under hva mange andre bærbare klarer i dag. Som de fleste pc-ene på konsumentmarkedet er skjermoverflaten blank og det gir en del refleksjoner – refleksjoner som høyere lysstyrke i noen lysmiljøer kunne kompensert noe for.

LES OGSÅ:

TEST: Asus Zenbook UX31A: Ultrabærbar med superskjerm

Konstruksjon

Vårt generelle inntrykk av konstruksjonen er bra. Litt støy blir det når pc-en settes under belastning, og den er nok ikke av de beste her – men ei heller blant de verste.

Tastatur og styreflate er jevnt over god. Vi skulle ønsket at knappene på styreflaten var litt lettere å trykke ned og at det var lavere klikkelyd. HP har ellers på plass funksjonalitet i BIOS for at F-tastene skal fungere som normalt, i stedet for at de i utgangspunktet er taster for regulering av volum, lysstyrke med mer.

Av tilkoblinger på pc-en finner man ellers standard HDMI, minnekortleser, én USB 2.0-port og to USB 3.0-porter.

Med Beats-merke på pc-en forventer man litt ekstra av høyttalerne. Joda, det er for så vidt bedre enn en del andre ultrabærbare, men spesielt imponert er vi ikke. I utgangspunktet virker stereobildet også litt feil, med mer lyd ut på høyre side, noe som muligens skyldes at subwooferen sitter under pc-en på denne siden.

LES OGSÅ:

Test: MacBook Pro Retina - et kvantesprang

Konklusjon

Prisen for Envy 6-1090eo starter på litt under 7 500 kroner i skrivende stund. Byggkvaliteten har vi et godt inntrykk av og det meste fungerer i praksis bra. Sett i henhold til prisen burde imidlertid skjermen hatt litt høyere oppløsning og bedre lysstyrke.

Det har etter hvert kommet flere ultrabærbare med 15-tommers skjerm. Vi har ikke fått testet så mange av disse, og tildels ligger enkelte andre enten en del over eller en del under Envy 6 i pris. Riktignok har Envy 6 i 1090eo-konfigurasjon dedikert grafikkprosessor - noen spillmaskin blir det likevel ikke. HP leverer også den rimeligere Envy 6-1080eo uten dedikert grafikkprosessor, men man mister da også SSD-hurtigbufferen som er med på å gi relativt god diskytelse selv om vanlig harddisk benyttes i stedet for en ren SSD-løsning.

LES OGSÅ:

TEST: Samsung 900X4C: Stor lettvekter