TRYGG: Designen er fin og trygg, fremfor spennende og sprelsk.

TEST: Fujitsu Lifebook S935 - Ikke helt overbevisende

Selv med pen design og en ikke alt for avskrekkende pris er det noen ting som skurrer.

Det begynner å bli en stund siden vi sist testet en bedriftsbærbar fra Fujitsu, en bærbarprodusent mange ansatte rundt om i det ganske land nok har god kjennskap til. Selskapet leverer normalt sett trygge og solide produkter til proffbruk, og det er da også ting som virker tiltalende med Fujitsu Lifebook S935, men kanskje ikke mange nok.

Fujitsu Lifebook S935 er en ganske fin pc å se på. Designen er passe spenstig, samtidig som man har klart å beholde et visst bedriftspreg. Skjermlokket er sort med Fujitsu-logoen i krom, og relativt tynt. Med delvis skrånende underside gir pc-en også inntrykk av å være ganske tynn, selv om den i realiteten er ganske gjennomsnittlig. Gitt at Fujitsu Lifebook S935 leveres med optisk stasjon er det kanskje ikke så rart. Den slags tar jo tross alt litt plass, både i bredden og i høyden.

VENEREGISTRERING: Fremfor å benytte seg av vanlig fingeravtrykksleser kan Lifebook S935 leveres med sensor som identifiserer deg via venene i håndflaten din.

Et fast og behagelig tastatur og en passelig stor pekeplate er plassert i en sølvfarget overflate. Pekeplaten er behagelig i bruk, selv om friksjonen kanskje kunne vært en anelse lavere. Vår modell ble levert med en sensor som registrerer venene i håndflaten, og kan bruke dette til innlogging, uten at vi fikk pønsket oss frem til hvordan akkurat det fungerte. Lifebook S935 kan også leveres med vanlig fingeravtrykksleser.

Solid bygd

Selve konstruksjonen virker solid, om enn ikke helt på høyde med for eksempel HP Omen Pro eller Dell XPS 15 – som til gjengjeld er en del dyrere. Det er imidlertid ikke alt i konstruksjonen som virker like gjennomtenkt. Aller minst når det gjelder kjølesystemet pc-en er utstyrt med. Her ligger nemlig utblåsingen fra prosessorkjøleren omtrent midt på venstre side av pc-en, omtrent der man holder hendene når man ikke sitter og knatter på tastaturet.

Hadde pc-en vært av typen som kun bruker viften en sjelden gang i blant kunne det vært uproblematisk, men vår erfaring etter en sommer med Lifebook S935 er at det ikke er tilfelle. Viften har det med å holde det gående nesten kontinuerlig – i alle fall på vår test-pc. Og det som kommer ut av viften er gjerne ganske varm luft, selv når pc-en er under minimal belastning.

Et annet element ved kjølesystemet er at det gir usedvanlig mye lyd fra seg, i alle fall sett opp mot segmentet pc-en hører hjemme i, og komponentene som skjuler seg innvendig. For selv om Lifebook S935 ikke er noen sinke, virker ikke kombinasjonen av komponenter heftig nok til å forsvare de temperaturene og det støynivå vi opplevde.

Kjent konfigurasjon med liten SSD

Innvendig skjuler det seg en relativt kraftig Intel Core i5 5200U på 2,2 gigahertz, kombinert med åtte gigabyte minne og en SSD på relativt beskjedne 128 gigabyte. Skjermen på 13,3 tommer støtter WQHD-oppløsning, altså solide 2560x1440 piksler, og er berøringsfølsom. Det er ikke mulig å vippe skjermen helt bakover for å bruke pc-en som et slags nettbrett. Berøringsfølsomme skjermer er noe vi ser på stadig flere bærbare, selv om de ikke gjør all verdens nytte for seg på en vanlig bærbar.

Fujitsu Lifebook S935 er relativt godt utstyrt med tilkoblinger, og byr på tre USB 3.0-porter, VGA; HDMI og kablet nettverk. I tillegg er det som nevnt funnet plass til et optisk drev, noe som blir stadig sjeldnere på bæbare pc-er, i alle fall i denne størrelsen. Fujitsu får pluss for å også ha lagt til støtte for mobilt bredbånd via LTE.

Windows 7, 8.1 eller 10

Vår test-pc ble levert med Windows 8.1 Pro, men Lifebook S935 kan også leveres med Windows 7, for de som fortsatt trenger det. Skulle du ønske å oppgradere til Windows 10 er det også en smal sak, uansett hvilket av dem du har installert i utgangspunktet.

Det er for øvrig mulig å få en Lifebook S935-modell med Intel Core i7 5600U, 12 gigabyte minne og en voksen SSD på hele 512 gigabyte. Da må du imidlertid ut med omtrent 8.000 kroner mer enn for vår testmodell, som koster rundt 13.000 kroner (inkludert mva.) i norske nettbutikker.

I våre ytelsestester gjorde Lifebook S935 det helt greit, med ytelse omtrent på nivå med Dell XPS 13, og ørlite under Lenovo X1 Carbon. Ytelsen er god nok til alt av dagligdagse oppgaver, med god margin, og for så vidt kurant også til litt tyngre oppgaver. Omtrent som forventet av en pc i dette segmentet og størrelsen.

God batteritid

Der Fujitsu Lifebook S935 gjør mer for å imponere er når det kommer til batteritiden. Vi klarte å tyne omtrent 9 timer og 30 minutter ut av batteriet i vår test som tar for seg typiske kontorprogrammer, litt surfing og litt video. Det er et meget godt resultat, og rundt to timer mer enn vi klarte med små bærbare som Dell XPS 13, Lenovo Yoga 12 og Lenovo X1 Carbon. Også til mer fritidsartet bruk, som videoavspilling og musikk holdt batteriet det gående i underkant av fem timer.

Det er mye som på papiret virker tiltalende med Lifebook S935. Ytelsen er på nivået den bør være, designen er fin og skjermen jevnt over god, om enn en anelse lavere oppløsning enn et par av konkurrentene. Akkurat det ser vi for så vidt ikke som noe stort problem. Med en så pass liten skjerm som 13,3 tommer bør 2560x1440 være rikelige for de fleste.

Problematisk støynivå

Det som derimot er et problem med Lifebook S935 er støynivået og den til dels ganske høye varmeutviklingen. For å ta en enkel sammenligning testet vi Lifebook S935 samtidig som vi testet Multicom Kunshan P771ZM, en spillbærbar med en Intel Core i7-prosessor beregnet på stasjonære pc-er. Ved tung belastning var støynivået fortsatt hakket lavere med Multicom-pc-en. Når pc-ene ikke var i bruk, men bare sto påslått var Multicom-pc-en nær lydløs, mens Fujitsu-pc-en tidvis plutselig kjørte viftene på fullt, noe som er langt fra lydløst.

Sammenlignet med andre pc-er vi har testet i samme segment og størrelse, er Fujitsu Lifebook S935 også langt mer høylytt, og det er jo trasig når resten av pc-en er så pass ålreit.

Konklusjon

Det er elementer vi liker godt med Fujitsu Lifebook S935. Designen er fin, ytelsen er god og den kommer med både optisk (ikke at det er ofte vi trenger det lenger) og mobilt bredbånd via LTE. Skjermen er også behagelig i bruk. Prisen ser i utgangspunktet ikke så veldig avskrekkende ut heller.

Mye av det ellers gode inntrykket ødelegges imidlertid av et uvanlig høyt støynivå og en vifteutblåsing, med til dels meget varm luft, som er plassert veldig klønete. Selv ved enkel bruk blir det fort ubehagelig varmt å ha hånda hvilende ved siden av pc-en.

At en kan få omtrent tilsvarende utstyrt Dell XPS 13, med samme eller litt raskere prosessor og større SSD til omtrent samme pris, eller knappe tusenlappen mer, hjelper heller ikke på. XPS 13 er i tillegg en anelse lettere og lekrere. Hadde vi måttet velge hadde vi utvilsomt gitt en tusenlapp ekstra for en XPS 13. Det er ikke fryktelig langt opp til en omtrent tilsvarende utstyrt X1 Carbon heller, som også er en herlig, liten bærbar.