TEST: Silverstone EC02 - Smartere USB 3.0-kort

Har du Expresscard-kortplass, kan din bærbare få USB 3.0.

Publisert Sist oppdatert

USB 3.0 via Expresscard-tilleggskort er for så vidt ikke noe nytt. Vi har tidligere testet noen slike, og de har fungert bra. Ulempen har imidlertid vært at kortene har hatt en del som stikker minst et par centimeter ut fra pc-en.

Silverstone har en mer elegant løsning. Kortet er i Expresscard/34-formfaktor, men passer også i bærbare med Expresscard/54-kortplass. Selve kontrollerbrikken i kortet, fra Renesas, er den samme som vi har sett i en rekke andre kort – og også integrert i nyere bærbare pc-er, på en rekke hovedkort og på PCI Express-tilleggskort til bærbare pc-er.

LES OGSÅ:

TEST: Hitachi Touro Desk Pro: Svært rask og rimelig USB 3.0-disk

Kortet forsvinner helt inn i Expresscard-kortplassen på de pc-ene vi testet det på, hvilket gir en mer praktisk løsning. Riktignok er det kun en enkelt port, mens kortene som stikker ut av pc-en har to porter.

Silverstone EC02 kontra typen USB 3.0-kort man vanligvis har sett for bærbare pc-er. Riktignok har det store kortet to porter.

Ytelsen

Vi tok vår Lacie Fastkey for å teste ytelsen – dette er en SSD i minnepinneformfaktor som vi tidligere hatt svært gode ytelsestall med – tett opp i mot 200 megabyte i sekundet. Ytelsen man i praksis får med USB 3.0 varierer en del mellom maskiner og kontrollere. Blant annet vil produsentens implementasjon i henhold til PCI Express-generasjon være avgjørende.

Koblet til de interne USB 3.0-portene på vår Lenovo Thinkpad W520 fikk vi en hastighet på opptil 180 og 120 megabyte i sekundet for henholdsvis lesing og skriving. Vi satte så inn Silverstone-kontrollerkortet i samme pc og hastigheten falt til 160/110 megabyte i sekundet. Dette er en nyere pc med PCI Express 2.0-støtte. Ved å sette kortet inn i vår fire år gamle Thinkpad T61p falt ytelsen til 120/80 megabyte i sekundet.

LES OGSÅ:

TEST: Buffalo Drivestation Quad USB 3.0 - Stor lagringsboks

Tilsvarende har vi sett ved bruk av tilleggskort på stasjonære pc-er – samme kontrollerkort kan gi litt forskjellig ytelse avhengig av hovedkort, og gjerne bedre ytelse på nyere hovedkort. Vi testet kortet også på et par andre pc-er, men tilsvarende resultater.

120 megabyte i sekundet er likevel et bra resultat sett i forhold til hva de fleste vil benytte et slikt kontrollerkort til – eksterne harddisker og vanlige USB 3.0-minnepinner. Da er det ikke kontrolleren som blir flaskehalsen.

I praksis leverer Silverstone EC02 ytelsen vi forventet.

Strøm

En ulempe med Expresscard er at det er en relativt begrenset strømmengde som kan leveres til et slikt kontrollerkort. Kontrollerkortet i seg selv trenger strøm, og videre skal det leveres strøm til en del typer usb-enheter koblet til kortet. Silverstone leverer med en kabel som ved behov kan kobles mellom kortet og en annen usb-port på pc-en slik at mer strøm kan leveres gjennom kortet.

Med minnepinnene vi testet fra Kingston og Apacer, samt SSD-en fra Lacie var det ikke behov for å bruke kabelen. Det var heller ikke nødvendig ved bruk av harddisk som hadde egen strømforsyning, men vi måtte ta den i bruk for en USB 3.0-harddisk som hentet all strøm fra én usb-port.

På Mac?

Silverstone-kortet er basert på samme kontrollerbrikke som Lacies USB 3.0-kort for MacBook Pro med Expresscard (dagens 17-tommers-modeller, samt eldre 15-tommers-modeller). Vi puttet kortet inn i vår MacBook Pro fra 2008 (modell A1226) og kunne konstatere at det fungerte på samme måten som Lacies eget kort, bare at det ikke stakk ut på siden av Mac-en. Man skal imidlertid være oppmerksom på at Lacies USB 3.0-kort kun støtter Lacies produkter – og det samme ble tilfellet her, ettersom begrensningen ligger i driverne. Det finnes riktignok en hacket versjon av driveren, som gir mulighet for at andre produkter benyttes...

Konklusjon

Spesielt i bedriftssegmentet har mange pc-er blitt levert med Expresscard-kortplass i over fem år. Man finner også enkelte modeller i konsumentsegmentet med denne kortplassen, selv om det etter hvert har blitt mer sjeldent.

I dag koster ikke eksterne harddisker med USB 3.0-støtte noe mer enn modeller med kun USB 2.0. Ytelsesforskjellen kan være stor – med USB 2.0 kan man forvente rundt 30 megabyte per sekund, mens man for eksterne harddisker som benytter 3,5-tommers-drev kan få over 100 megabyte per sekund i snitt ved overføring av store filer. USB 3.0-minnepinner blir også rimeligere, og for de ekstra kravstore begynner det å bli et vist utvalg av eksterne SSD-er også, som kan levere svært høy ytelse via USB 3.0.

Med en prislapp på rett i underkant av 300 kroner kan Silverstones EC02-kort være en effektiv oppgradering for pc-en – og mer praktisk enn de kortene vi har sett tidligere som stikker ut på siden av pc-en.

En ulempe er at man for noen usb-enheter må koble den medfølgende ekstra strømkabelen til kortet. Dette er for så vidt også noe som gjelder andre USB 3.0 Expresscard-kort på markedet.

LES OGSÅ:

TEST: Lacie 2big USB 3.0 - Rask dobbeltdisk