TEST: Asus P8Z77-V Premium: Superhovedkort med Thunderbolt og SSD

Asus P8Z77-V Premium en drøm for avanserte brukere.

Publisert Sist oppdatert

Hovedkortprodusentene er klare med en rekke nye kort for Intels tredjegenerasjons Core i5- og i7-prosessorer («Ivy Bridge»). Et av hovedkortene vi la spesielt merke til ved lanseringen, var Asus P8Z77-V Premium.

Dette hovedkortet er det første med offisiell Thunderbolt-sertifisering fra Intel. MSI har også et Intel Z77-basert hovedkort med Thunderbolt, men i skrivende stund mangler det fortsatt sertifisering.

P8Z77-V Premium inngår i en serie fra Asus med en rekke Z77-baserte hovedkort i forskjellige prisklasser. Det finnes også en rimeligere modell med Thunderbolt – denne med navnet P8Z77-V Pro/Thunderbolt. P8Z77-V Premium er det mest avanserte «vanlige» Z77-hovedkortet fra Asus.

I tillegg har man modellen P8Z77 WS, som rettes mot arbeidsstasjoner, samt modellene Z77 Sabertooth og Maximus V Gene, som er et entusiasthovedkort rettet mot de mest kravstore brukerne når det gjelder overklokking og spill.

LES OGSÅ:

Forhåndstitt: Asus Zenbook Prime UX31A

 

Grunnegenskaper

I tillegg til å støtte den siste generasjonen av prosessorer fra Intel med LGA1155-sokkel støttes også forrige generasjon prosessorer med denne sokkelen.

Dette betyr også at hovedkortet gir muligheter for en funksjonalitetsoppgradering for dem som allerede har en Core i5- eller Core i7-basert pc med såkalt «Sandy Bridge»-prosessor for LGA1155-prosessorsokkelen.

Ellers finner man det man i utgangspunktet forventer å finne. Gigabit Ethernet, støtte for SLI- eller Crossfire-oppsett med flere grafikkort og opptil 32 gigabyte med DDR3-minne fordelt over fire minnesokler. Man kan merke seg at hovedkortet ikke har noen PCI-kortplasser – her er det kun PCI Express.

Alle Intel-prosessorene har nå en integrert grafikkprosessor. Hovedkortet gir mulighet til å benytte denne. for noen typer brukere vil denne integrerte grafikkprosessoren gjøre en god nok jobb når det gjelder vanlige applikasjoner, videoavspilling og selv spilling i lav oppløsning/eldre spill.

Ved bruk av grafikkort har man muligheten for å svitsje mellom bruk av grafikkortet og den integrerte løsningen. Fordelen med den integrerte løsningen er lavere strømforbruk, som igjen gir mindre varme og lavere viftehastigheter. Løsningen settes opp slik at man for eksempel ved vanlig applikasjonsbruk bruker den integrerte, men når man starter opp et spill blir grafikkortene aktivert.

LES OGSÅ:

TEST: OCZ Vertex 4: SSD-ytelsen et steg videre

 

Mange tilkoblinger

Med Z77-brikkesettet fra Intel er USB 3.0 på plass som en integrert del av brikkesettet. Dette betyr at hovedkortprodusentene ikke trenger å bruke en ekstra kontrollerbrikke på hovedkortet for å gi USB 3.0-støtte. For Asus var det imidlertid ikke nok med de fire portene som brikkesettet gir, så de har også en ekstra USB 3.0-kontroller med to porter.

Fire USB 3.0-porter finner man bak på hovedkortet og to er for tilkobling av USB 3.0-porter i front av kabinettet. Hvis kabinettet ikke har USB 3.0-porter, leverer Asus med en modul som monteres inn i 3,5"-åpning i kabinettet for å gi USB 3.0 i front. Det er også to USB 2.0-porter bak på hovedkortet, samt fire interne for usb-porter i front av kabinett eller intern minnekortleser.

For tilkobling av skjerm til hovedkortet har man HDMI, VGA og Displayport. Displayport-porten er den samme som benyttes til Thunderbolt. Det er kun én port, men ofte vil Thunderbolt-produkter være designet slik at de kan seriekobles.

Hovedkortet leveres også med wlan-støtte. Det er her støtte for 802.11n over både 2,4 og 5 GHz og med opptil 300 Mbps hastighet. Via den samme modulen som gir wlan får man også støtte for Bluetooth.

LES OGSÅ:

TEST: Corsair Obsidian 550D: Stilrent og stille

 

Et tips for dem som skal kjøpe hovedkortet – monter wlan-modulen før du setter hovedkortet inn i kabinettet. Det gjorde ikke vi, og måtte ta hovedkortet ut igjen for å få på plass wlan-modulen.

For kablet nettverk er det to kontrollere fra Intel. Vi hadde her håpet at det skulle være støtte for såkalt teaming, hvor to nettverksadaptere kjøres sammen for høyere båndbredde. Støtte for dette mangler, men ellers er dette kontrollere som etter vår erfaring gir gode ytelse og som er bedre enn det vi ser på en del andre hovedkort.

Via programvaren fra Asus er det også mulighet å sette opp trafikkprioritering for nettverkskortene – for eksempel at en tjeneste for streaming eller et spill skal ha høyere prioritet enn nedlastinger.

Når det gjelder wlan-løsningen i praksis har vi ikke gjort noen større vurdering rundt ytelse og rekkevidde, men inntrykket vi har er bra – og langt bedre enn det man i hvert fall kan forvente fra de fleste usb-adaptere.

Les videre på neste side...