KAMERAMOBIL: Nye Asus Zenfone Zoom S markedsføres særlig som kameramobil. (Foto: Asus)

Fem Asus-mobiler til Norge

Asus lanserer nå hele fem nye smartmobiler på det norske markedet.

I kjølvannet av en vellykket lansering av Zenfone 3 i Sverige følger selskapet nå opp med å lansere hele fem nye mobiler i Norge, ifølge en pressemelding fra Asus.

De fem dekker hele spekteret fra rimelig mobil til rundt 1.800 kroner til flaggskipsmodell til omlag 9.000 kroner.

Toppmodellen er Zenfone Zoom S, som markedsføres som kameramobil med objektiv med 2,3x optisk zoom pluss digital zoomfunksjon. Høy lysstyrke på f/1,7 og 4K-video hører med på mobilen, som har 5,5-tommers skjerm.

De øvrige er Zenfone AR, som støtter AR og VR fra Google, Zenfone Live med mikrofon som demper bakgrunnsstøy, samt Zenfone 3 og Zenfone 3 Max, der god batteritid er blant salgsargumentene.

De nye Asus-mobilene kommer i salg i juni.

Zenfone Zoom S

Asus har lagt stor vekt på kameraegenskapene til toppmodellen, som er blant de få mobilene på markedet med optisk zoom, ikke bare med digital zoom, som gir zoomeffekt ved å beskjære bildet, noe som gjerne gir dårligere bildekvalitet.

Mobilkameraet kan stilles inn til å gi bilder med bokeh-effekt, hvilket betyr behagelig uskarp bakgrunn i portrettbilder. På grunn av de bittesmå bildebrikkene har mobilkameraer svært stor dybdeskarphet, og for å få uskarp bakgrunn trengs det en viss intelligens i bildeprosesseringen i kameraet. Apple benytter denne teknikken i sin Iphone 7 Plus.

Asus Zenfone Zoom Z er verdens tynneste og letteste 5,5-tommers smarttelefon med batteri på 5.000 milliamperetuner, ifølge Asus. Batteriet gir nok strøm til 6,5 timers visning av 4K-film eller 42 dager i standby-modus, ifølge produsenten. Mobilen veier  170 gram.

Prisen er cirka 5.500 kroner.

Zenfone AR

Som navnet antyder, støtter Zenfone AR såkalt augmented reality (AR) – faktisk er den verdens første smartmobil som støtter både Google Tango (AR) og Google Daydream (VR), hevder Asus.

AR er det vi på norsk kaller utvidet virkelighet, der man har samspill mellom de faktiske omgivelsene og kunstig virkelig, mens VR – virtual reality – er rendyrket kunstig virkelighet.

Google Tango er en kombinasjon av sensorer og programvare som gjør at mobilen forstår område, rom og bevegelse omtrent slik mennesker gjør det. Mobilen forstår brukerens bevegelser og måler kontinuerlig avstandene mellom gulv, vegger og objekter i rommet. For brukeren ser det ut som om man beveger seg i en kombinasjon av en kunstig verden og den virkelige verden.

Zenfone AR har en 5,7-tommers skjerm. Prisen er cirka 9.000 kroner.

Zenfone Live

Zenfone Live er den billigste av de nye Asus-mobilene. Den har dobbelmikrofon som bidrar til å redusere bakgrunnsstøy og forbedre talekvaliteten, i tillegg til god forsterking av høyttalerlyden. 

Kameraet har god vidvinkeleffekt og gode selfiemuligheter, ifølge Asus.

Prisen er cirka 1.800 kroner.

Zenfone 3

Zenfone 3 har en Zen-inspirert tidløs design i glass og metall, med en 5,2-tommers lyssterk skjerm. Kameraet har en oppløsning på 16 megapiksler, og batterikapasitet skal være god nok til at mobilen kan brukes mer enn en hel dag på én ladning, ifølge Asus.

Prisen er cirka 4.500 kroner.

Zenfone 3 Max

Denne mobilen har ikke bare strømkapasitet nok til å kunne brukes gjennom en hel dag, men kan også brukes som strømbank til å lade opp andre enheter. 

Den har 5,5-tommers skjerm og et mobilkamera på 16 megapiksler.

Prisen er cirka 3.000 kroner.