Foto: Library of Congress - Unsplash

DEBATT: Uncle Sam Wants You

Akkurat nå skulle vi hatt en Uncle Sam her i Norge også. For «krigen» mot hackere har aldri blitt så viktig som i dag.

Publisert

Er et kjent utrykk i Amerika. Der de siden første verdenskrig har brukt plakater av en skjeggete kar med flosshatt og dress, ikledd det amerikanske flagget, for å appellere til at amerikanske innbyggere skal bidra til å forsvare landet sitt.

I rapporten Risiko 2022 peker Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) på at det generelle sikkerhetsnivået til norske bedrifter ikke holder tritt med den reelle trusselen de står overfor. Myndighetene viser til en tredobling av angrep mot norske kommuner og virksomheter - og samtlige prognoser viser at tallene bare stiger. Vi mangler kompetansen

Dessverre er ikke de siste tallene noen «nyhet». Dette bildet har bare forverret seg kraftig over de siste årene. Paradokset er at samtidig som vi ser behovet for å styrke samfunnet med IT-sikkerhetskompetanse, så mangler vi nettopp denne.

I dag mangler vi 1900 personer til å fylle rollene, og prognosene viser at tallet vil stige til 4300 mot 2030. Søk deg inn på IT-sikkerhet nå Den 20. april, onsdag etter påske, er det søknadsfrist for høyere utdanning. Og akkurat nå er det mange framtidige studenter - og ikke minst foreldre - som går rundt og lurer på hvilke valg deres håpefulle bør ta for å være sikret en god jobb for fremtiden.

I IT-sikkerhetsbransjen får de en spennende jobb – der man bidrar til å sikre det norske samfunnet digitalt. For det er faktisk slik at hverken Forsvaret, Politiet eller NSM klarer å sikre alle de 356 kommunene, 606.000 virksomhetene og 5,4 millioner innbyggere vi har i landet. Derfor appellerte myndighetene i flere stortingsmeldinger til «et felles ansvar». Det innebærer en felles dugnad der vi alle må bidra. Og her har de en mulighet til å bidra samtidig som de har en sikker og spennende arbeidsplass. Det kaller jeg vinn-vinn.

Flere kvinner I appellen for å treffe flere studenter som velger IT-sikkerhet, sender jeg en ekstra oppfordring til alle kvinner. Vi trenger flere! Det er mange menn som har valgt denne linjen, men heldigvis begynner det å bli flere og flere kvinner i IT-sikkerhetsbransjen. Det hjelper veldig! Et godt mangfold på en arbeidsplass fører til økt produktivitet, innovasjon, bedre beslutningsprosesser, økt medarbeidertilfredshet og lavere turn-over. Her har vi i bransjen en stor jobb å gjøre framover med å vise fram at den passer for alle. Jeg er stolt

Vi som foreldre skal la barna våre velge akkurat de yrkene, utdanningene og interessen de selv vil. Men jeg kan ikke legge skjul på at jeg er stolt over at min egen sønn, Balder Tømmernes, i disse dager snart er ferdig som lærling hos Norges Vassdrags og Energidirektorat (NVE), der han fullfører fagbrevet i IKT servicefag. I tillegg har han også akkurat kommet inn på fagskolen Noroff, på linjen Nettverk og IT-sikkerhet. Der begynner han etter sommeren. Slik blir han med på å ta et felles ansvar for digital sikkerhet. Har du en sønn, datter, niese eller andre som er usikre på hva de skal studere? Da kan du be de trygt søke seg til verdens beste fag og yrke den 20. april.