Avslører detaljer om hemmelig sikkerhetssystem
Microsofts nye sikkerhetssystem Palladium, som nå er under utvikling, har blitt hilst velkommen til å bli omtalt som djevelens påfunn. Hva systemet egentlig skal gjøre har til nå vært usikkert. Men nå kan vi komme med flere detaljer.
Palladium skal skape et ”sikkert rom” i din pc der visse applikasjoner og program kan kjøres. Systemet kommer til å kreve en spesiell sikkhetschip og programvare som bruker chipen.
Ettersom det ”sikre rommet” kommer være skilt fra Windows, kan Palladium i følge Microsoft sikre konfidensiell informasjon på en bedre måten og stoppe spredningen av virus og lignende ulumskheter. Systemet kommer også å la deg skape filer som forstørres etter en viss tid eller har restriksjoner på hvordan de skal deles, opplyser Microsoft.
De første reaksjonene på disse nye opplysningene om Palladium er blandete. Kritikere mener det nye sikkerhetssystemet kommer til å ta i fra brukeren kontrollen over sin egen pc. Det vil for eksempel finnes begrensninger når det gjelder brukerens rettigheter når det gjelder å spille musikk og film på pc-en.
Det at Palladium vil styrke Microsofts monopol, er en annen innvending. Men ifølge Microsoft har de fleste reaksjoner vært positive. Hadde du ventet deg at de skulle si noe annet?
- De generelle reaksjonene har veldig positive. Nesten ingen har innvendinger på at operativsystem behøver høyere sikkerhet, sier Mario Juarez til IDG News Service.
Mannen er produktsjef for sikkert innhold hos Microsoft.
Men hva gjør så Palladium egentlig? Det virker likevel at Microsoft har problemer med å forklare i klartekst hva Palladium gjør og ikke gjør.
- Palladium er ikke DRM (Digital Rights Management), men det er en kjempebra plattform å bygge DRM på, sier Juarez.
Systemet var fra begynnelsen koblet til en patent på ett DRM-operativsystem, som Microsoft søkte og som de fikk. Det er ennå uklart hvordan patenten kommer å inkorporeres i Palladium. DRM er nemlig en teknikk som lar brukerne sette restriksjoner på sine filer, samt hvordan disse får deles og kopieres.
Mario Juarez oppgir likevel at Palladium ikke kommer til å brukes for å skape en teknikk som en gang for alle, låser innehold som musikk og film, noe som film- og musikkbransjen ønsker over alt i verden.
- Det er ikke noe vi streber etter, hevder Juarez.
Palladium kommer ikke til å slippes med åpen kildekode. Dette til tross for at det har vært opplysninger om det motsatte. Microsoft kommer til å slippe Palladiums kode på samme måte som det gjøres i dag i stor utstrekning. Dette betyr indirekte at utviklere tillates å inspisere koden, men ikke modifisere den.
Alt dette ligger ennå langt inn i fremtiden, ettersom Palladium ikke kommer til å slippes på flere år. Planen er visst nok at et utviklerkit skal lanseres på egne konferanser om systemet i høst.
- Jeg tror Palladium kommer ut på markedet i 2006, i beste fall. Vi snakker om kisel her, og det tar alltid en evighet, mener Laura Koetzle, infrastrukturanalytiker på Forrester Research, med referanse til den nye chipen.
Palladium er et såkalt opt-in-system, det vil si at det kommer å finnes i en Windows-pc når den leveres, men systemet kommer til å være avslått. Brukeren får selv bestemme om han eller hun vil bruke det, ifølge Allan Geller, som er produktsjef for Palladium.