MARGINJAKT: Olympiatoppen tar i bruk digital simulering i skyen for å optimalisere norsk skiidrett. (Foto: Nabaflow)

Olympiatoppen digitaliserer vindtunnelene med skykraft

Olympiatoppen har inngått et samarbeid med det norske teknologiselskapet Nablaflow for digital vindsimulering. Teknologi tilsvarende det som brukes i Formel 1, og som er mulig takket være kraften og arkitekturen i skyen til Amazon Web Services (AWS).

Publisert Sist oppdatert

Enkelt forklart benytter Nablaflow skyen for å digitalisere de tradisjonelle vindtunnelene. Aerodynamisk simulasjon som ikke for lenge siden var forbeholdt eliteforskere og Formel 1-team. Ola Elfmark, Postdoc på NTNU, Sentif og prosjektleder i Olympiatoppen, sier at det i praksis betyr at utøvere som Aleksander Aamodt Kilde kan bli enda raskere på ski.

– I den digitale vindtunnelen Aerocloud lastes en tredimensjonal modell av utøverne opp for vindsimulering. Her ser vi at små justeringer som for eksempel armføring ved hopp eller valg av hjelm har stor betydning. Små justeringer som er avgjørende i marginalidretter der hundredeler, eller tusendeler utgjør forskjellen på gull eller sølv, sier han.

Tusenvis av simuleringer samtidig

Luca Oggiano, gründer og daglig leder i Nablaflow, forklarer at selskapet har utviklet en ny måte for å forstå luftstrømmer på. En simulering tar mellom åtte og 24 timer, og det kan kjøres tusenvis samtidig. I tillegg spares opptil 90 prosent av kostnadene ved bruk av AWS Spot-instanser.

Spot-instanser er overskuddskapasitet i AWS-skyen, og selges til svært lav pris. Ulempen er at instansen ikke nødvendigvis er tilgjengelig til en hver tid. Tilsvarende tilbud for billige salg av ledig kapasitet finnes hos alle de store sky-leverandørene.

– Det holder med et skann av utøverne, og det kan simuleres når det måtte passe. Være seg om det gjelder å måle motstanden i nytt utstyr eller effekten ved å endre for eksempel ben- eller armstillinger. Det sparer utøverne for ekstremt mye tid i den tradisjonelle vindtunnelen samtidig som resultatene blir langt mer presise, sier han.

Alt foregår i skyen

Verktøyene som brukes i den digitale vindtunnelen er sømløse og skalerbare. Sven Sunde, Enterprise Sales Leader i AWS, sier Nablaflow bruker AWS-teknologi som maskinlæring, skyutvikling, optimalisering og parametrisering.

– Via skyen kan nå Olympiatoppen kjøre digitale vindmotstandstester som tidligere har vært forbeholdt Formel 1 i idrettsverdenen. Det brukes noe som heter Computational Fluid Dynamics (CFD) for å skape et virtuelt miljø for å studere luftstrømmene rundt idrettsutøverne, sier han.

– Teknologien Nablaflow har utviklet på AWS har fleksible funksjoner for blant annet meshing, simulering, etterbehandling og visualisering, legger han til.

Via kraften i skyen bruker nå Olympiatoppen teknologi for å utføre aerodynamiske beregninger i stor skala uten behov for spesialkompetanse eller programmeringskunnskap.

– Alt er automatisert for at utøvere, trenere og støtteapparat skal kunne fokusere på det som er viktig – idrettsprestasjonene, sier Luca Oggiano.

Utenkelig for få år siden

Teknologien som Nablaflow nå har demokratisert var for få år siden utenkelig for miljøer uten enorme ressurser. Luca Oggiano sier alt fra byutvikling, arkitektur, vindteknikk, tunnelanalyse, aerodynamikk og toppidrett er felt som historisk har vært begrenset av ekspertisen som kreves for å gjøre komplekse beregninger.

– Takket være kraften i skyen har vi klart å utvikle en skybasert simuleringsplattform som enkelt kan benyttes på alle enheter som en smarttelefon, nettbrett eller pc. I praksis kan alle gjøre en aerodynamisk analyse på egenhånd. Visjonen er å revolusjonere vindsimulasjon. Hvilket vi på mange måter kan takke AWS for, da de for Formel 1 allerede har utviklet arkitekturen og verktøyene som kreves. Hvilket de så vidt jeg vet, er alene om per dags dato, sier han.