VINNER I ÅPEN KILDEKODE: Microsoft-sjef Nadella vinner terreng i åpen kildekodemiljøene. Illustrasjon: NetworkWorld/Wikimedia Commons

Microsoft leder an i åpen kildekode

I en fersk rapport fra Github inntar Redmond-giganten toppen. Jobbsikkerhet og utviklertrender i de store selskapene er driverne.

I løpet av de siste 12 månedene har utviklere i Microsoft-sfæren vært de mest aktive i prosjektparaplyen Github. Det melder organisasjonen i en fersk melding.

Med 16.419 prosjekter ligger Microsoft over 700 prosjekt foran neste organisasjon, som er Facebook. Microsoft bidrar også med over 4.000 prosjekt flere enn Google, som gjerne anses å være den tyngste spilleren når det kommer til å få prosjekter og ideer til å yngle i åpen kildekode-sfæren. Dette melder Computerworlds nyhetstjeneste.

Tregt skifte

Det begynner å bli noen år siden Microsoft gikk inn i åpen kildekode-miljøet for alvor, men gamle forestillinger henger fortsatt igjen. Det er omtrent som når mange henger igjen og fortsatt insisterer på at Mac-PC-er ikke er PC-er, ti år etter at Apple kom hjem til Intel-arkitekturen.

I 2011 ble strategiskiftet markert ved at Microsoft delte ut små plastfigurer formet som flygende griser på konferansen der dette ble annonsert. Og for tre år siden annonserte Microsoft at virtuelle Linux-servere var tilgjengelig i deres Azure-sky. Nå kjører hele en av tre servere i Azure en Linux.

Stadig mer av verktøyene til Microsoft både innen utvikling og annen spennende teknologi er blitt åpnet og lagt ut som åpen kildekode. Dette gjelder blant annet det kraftige skriptverktøyet Powershell og maskinlæringsrammeverket CNTK som brukes for den digitale assistenten Cortana. Og sjølsagt .net-rammeverket.

Også Javascript-motoren i Edge-nettleseren, kompilatoren til Visual Studio og Xamarin, som bruker for konteiner-støtten for Windows.  

Rett etter Facebook er det Docker og Angular som har de mest aktive Github-miljøene på tredje og fjerde plass.

Jobb og kunder krever åpen kildekode

Ifølge amerikanske Network World er strategien til Microsoft et speil av hva som skjer med åpen kildekode og utvikling for de store selskapene. Store utviklermiljø oppstår for disse tunge kundene, og miljøene støtter seg på tunge teknologiselskap som Microsoft, Google og Facebook. Teknologiselskaper som ikke kan eller vil gi slik utviklerstøtte, taper kunder og økosystem.

Linux Foundation hevder at 59 prosent av alle rekrutteringsansvarlige ser etter utviklere med åpen kildekodekompetanse for tilsetting det neste halve året.