TEST: Iskald Amilo Mini

Nykommeren Amilo Mini oser av tysk kvalitet og japansk eleganse. Kan den hevde seg mot Eee, One og Wind?

Publisert Sist oppdatert

Med sin nye Amilo Mini-serie ønsker Fujitsu Siemens å vise muskler mot Eee, Wind, One og alle de andre miniatyrene vi snart har mistet tellingen på. Men tysk-japanerne har lite nytt å tilføre pc-segmentet annet en et kjølig utseende.

Vi har som en av de første i Europa fått låne ett preproduksjonseksemplar av Amilo Mini. Fujitsu Siemens hevder det ikke skal være store forskjellene på dette eksemplaret og de kommersielle utgavene, men vi tar forbehold om at det kan være forskjeller når det kommer til ytelse og batterilevetid. Modellen har testet har typebetegnelsen Ui 3520. Den skal få en veiledende pris på ca. 3 500 kroner når den kommer i salg senere på høsten. Trolig vil den reelle utsalgsprisen havne litt lavere for å matche de viktigste konkurrentene.

Amiloen følger den etter hvert så velbrukte oppskriften på mini-pver med Intels Atom N270-prosessor på 1,6 GHz, Intels 945G-brikkesett og 1 gigabyte ddr2-minne, noe som også er maksimalt for pc-en – per offisiell spesifikasjon i hvert fall. Når det gjelder harddisk vil det være mulig å kjøpe pc-en med varianter på både 60, 80 og 120 gigabyte, alle med en rotasjonshastighet på 4 200 omdreininger i minuttet.

Ikke no Linux

I motsetning til flere av konkurrentene tilbyr ikke Fujitsu Siemens noen modell med SSD-lagringsenhet i stedet for harddisk. Vi må imidlertid si at vi liker en normal harddisk bedre enn kun 8-20 gigabyte SSD, som ellers er det vanlige i dette segmentet. Det er heller ikke mulig å få den levert med Linux. Her er kun Windows XP Home listet som et alternativ.

Skjermen på 8,9-tommer har en matt overflate og oppløsning på 1024 x 600 punkter. Antall piksler i bredden gjør at du fint får med deg innholdet på de fleste nettsider uten å måtte bla sidelengs. Ved bruk av ekstern skjerm er det støtte for oppløsninger på inntil 2 048 x 1 536.

Kjølig design

Fotavtrykk på maskinen er 32 x 17,5 cm og den veier nøyaktig én kilo sammen med standardbatteriet på fire celler. Som vi var inne på er designet svært rent, og mange vil nok være enig i at de stramme linjene er veldig typisk Fujitsu Siemens. Maskinen er utført i heldekkende blenda-hvit plast og den sterile fargen brytes opp av en sort skjermramme og sorte kanter langs sidene.

De harde og kalde fargenyansene har med rette gitt Amilo Mini kallenavnet Stormtrooper-pc-en på enkelte forumsider.

Med Amilom Mini kan du enkelt endre utseende etter samme prinsipp som en mobiltelefon ved å kjøpe løse deksler som klikkes utenpå topplokket. Velg blant seks ulike farger, inkludert rosa, sort og rødt. Det finnes også en gjennomsiktig løsning hvor du kan sette inn fotografier.

Selve tastaturet er veldig likt det vi tidligere har sett hos Asus Eee PC 901. Dette betyr at tastene sitter i trangeste laget for deg med voksne hender og at det er litt for lett å treffe nabotastene når du skriver.

 

Generelt vil ikke pc-er i dette segmentet være det ideelle for å skrive lengre avhandlinger, men det finnes konkurrenter til Amilo Mini som har bedre tastaturløsninger, spesielt MSI Wind U100.

Heller ikke pekeplaten er noe å juble for. Som hos Acer One A150 er denne laget veldig smal for å spare plass. Det blir heller ikke bedre av at museknappene er plassert på hver sin side – og ikke i bunnen – av pekeplaten. Selv om det hjelper med etter litt tilvenning synes vi dette er en løsning som gir redusert presisjon og er ubehagelig å bruke.

Av mer positive egenskaper på designfronten liker vi at kontakter er jevnt fordelt på sidene av maskinen samt at vifteutblåsingen på venstre side er en fordel ved bruk av ekstern mus. På pluss-siden noterer vi også at den kompakte strømforsyningen lader opp maskinen på en time og 20 minutter i avslått tilstand.

Kontakter og tilkoblingsmulighter

Pc-en tilbyr både wlan (b/g), Bluetooth, Ethernet, vga, standard lydkontakter og en 4-i-1-kortleser. I øvre skjermkant finner vi også et integrert webkamera.

Et spesielt element som hittil er unikt for Amilo-en er en Expresscard/34-kortplass. Dette gir mulighet for å bruke en del forskjellige type tilleggskort, blant annet dokkingstasjon eller mobilt bredbånd. Ifølge Fujitsu Siemens skal det bli mulig å kjøpe en 3g-løsning som opsjon. Om dette vil være en ekstern dongle eller en løsning som benyttes i Expresscard-kortplassen er vi foreløpig usikre på. Expresscard er konstruert slik at kortene kan kobles til PCI Express-bussen eller usb internt, avhengig av hvilke krav som stilles til dataoverføring. Uansett finnes det 3g-kort for Expresscard også fra andre aktører som skal kunne brukes.

Den største ulempen etter vårt syn er at pc-en kun to usb-kontakter. Dette er absolutt er i snaueste laget, spesielt om du av og til ønsker å bruke maskinen sammen med ekstern mus og tastatur.

 

Som eneste mini-pc på markedet leverer Fujitsu Siemens kortplass for Expresscard. Det betyr blant annet at du kan benytte maskinen med en ekstern dokkingstasjon.

Batterilevetid og ytelse

Fujitsu Siemens oppgir levetiden på standardbatteriet (2200 mAh) til mellom 2,5 og 4,5 timer avhengig av aktivitetsnivå og om man har wlan og Bluetoth aktivert eller ikke. Målt med testprogrammet Mobilemark2007 fikk vi et resultat på tre timer og 26 minutter. Riktignok er dette uten bruk av wlan, som vil kunne trekke en del strøm ved «surfebruk», men samtidig vil bruken av denne typen maskin ofte være enklere enn det Mobilemark 2007 simulerer.

Resultatet er uansett bedre enn de fleste konkurrentene kan vise til med sine standardbatterier. For videoavspillingstesten, som vi kjører via VLC fra en minnepinne, holdt batteripakken til to timer og 25 minutter. Også dette er et pent resultat.

Fra og med desember skal det være mulig å kjøpe Amilo Mini med et høykapasitetsbatteri med 6-celler og kapasitet på 5200 mAh. Dette har vi ikke fått mulighet til å teste, men det vil trolig doble driftstiden ettersom det har en kapasitet på 5200 mAh.

For generell systemytelse er det små forskjeller mellom Amilo Mini Ui 3520, Eee PC 901, Acer One A150 og MSI Wind U100 siden de alle er basert på Intels Atom-prosessor. Denne kan sammenlignes med eldre Pentium M-bærbare eller nyere utgaver i Celeron-serien til Intel. I Mobilemark 2007 fikk pc-en et resultat på 70 poeng,noe som er helt kurant for å kjøre ordinære applikasjoner som tekstbehandler, nettleser osv.

Konklusjon

Amilo Mini kommer trolig litt i seneste laget til at den vil klare å stjele oppmerksomheten vekk fra Asus Eee PC 901 og Acer One A150 når den kommer i salg i november. På bakgrunn av god batterilevetid, god skjerm og solid lagringsplass mener vi maskinen gjør en minst like god figur som de nevnte konkurrentene.

Amilo Mini sliter imidlertid litt når det gjelder ergonomien på tastatur og pekeplate. I henhold til ergonomi blir det MSI Wind U100 som så langt blir den beste. Amilo Mini har også litt snaut med usb-kontakter, men for mange nok dette veies opp ved at den har ekspansjonsmuligheter for Expresscard.

 

Amilo Mini Ui 3520

 

Pris: Ca kr 3 500 inkl. mva. Leverandør: Fujitsu-Siemens

PLUSS: God batterilevetid. Mulighet for utvidelser via Expresscard.MINUS: Lite ergonomisk pekeplate og tastatur. For få usb-porter.

Spesifikasjoner:

Vekt: 1 kilo (med standardbatteri) Prosessor: 1,6 GHz Intel Atom N270 Brikkesett: Intel 945GSE Minne: 1 GB (Max 1 GB) Lagring: 60 GB, 4 200 o/min harddisk. Skjerm: 8,9-tommer (matt overflate)Oppløsing: 1024 x 600 Mål: 320 x 175 x 29-36 mm

Tilkoblinger

VGA 2 x USB 2.0 10/100 Mbit Ethernet Bluetooth (2.1) Wlan (802.11b/g) Minnekortleser: SD/MMC/MS/MSpro Expresscard (34 mm) Lydutgang og mikrofon