TEST: Sony Vaio T: Rimelig med berøringsskjerm

Gjennomført ultrabærbar med berøringsskjerm.

Publisert Sist oppdatert

Sony leverer bærebare i Vaio T-serien med skjermstørrelser på 11,6-, 13,3- og 15,5-tommer. Det finnes i tillegg mulighet for å velge modeller med eller uten trykkfølsom skjerm.

Vaio T er litt enklere modeller fra Sony, sammenlignet med Z-serien og de mer avanserte modellene i S-serien. Modellen vi testet var 13,3-tommeren, som veier 1,6 kilo og ikke er av de tynneste pc-ene i dette segmentet.

Skjermoppløsningen er 1366x768, hvilket vi i dag vil regne som lavt. Skjermen er middels lyssterk og har innsynsvinkel og fargegjengivelse som er på nivå med mange av de litt rimeligere pc-ene på markedet – uten at Vaio T egentlig er en direkte billig-pc. Beføringsfunksjonen til skjermen er i seg selv ok, men den gir litt lett etter når man trykker og blir i tillegg stående og vibrere litt etter man har trykket.

LES OGSÅ:

TEST: Acer Aspire S7 - En Acer vi har lyst på?

 

Man får et relativt godt inntrykk av kvaliteten på konstruksjonen generelt, og pc-en ser stilig ut. Det er i stor grad brukt aluminium og magnesium i konstruksjonen av pc-en. Tastaturet er for så vidt bra, selv om en del nok ville likt taster med mer «tilbakemelding» når man trykker. Også styreflaten er god.

God funksjonalitet

Sony selger flere konfigurasjoner av Vaio T. Bestilles pc-en via Sonys websider har man også mulighet til å tilpasse pc-en i henhold til prosessor, minnemengde og intern lagring. Sistnevnte kan være SSD på opptil 512 gigabyte eller en harddisk på opptil 500 gigabyte kombinert med en 24 gigabyte SSD som fungerer som hurtigbuffer for harddisken. Det er verdt å merke seg at det er en ledig diskbrønn lett tilgjengelig under pc-en når den leveres med SSD er, men for å utnytte denne trenger man en tilkoblingsadapter. For en del ville det kunne være praktisk å kjøre systemet og applikasjoner fra SSD, mens man har en vanlig harddisk for generell lagring – eller at man benytter to SSD-er i pc-en.

 

For prosessor står valgene mellom modeller fra Core i3-, i5- og i7-serien fra Intel. i5-3317U, som man finner igjen i en lang rekke ultrabærbare, vil trolig være den mest aktuelle og gir en god balanse mellom ytelse og pris. Dette er en tokjerneprosessor med 1,7 GHz klokkefrekvens.

Vi testet pc-en med Core i5 og 128 gigabyte SSD. Ytelsen er der den skal være sett opp i mot andre pc-er med lignende konfigurasjon. Som vi har vært inne på i tidligere tester er ikke prosessorene Intel retter mot Ultrabook-plattformen like raske som de vanlige Core-prosessorene for bærbare pc-er, men de er gode nok til vanlige kontorapplikasjonsoppgaver og selv også litt tyngre jobber. Pc-en kan utstyres med opptil 8 gigabyte minne – dette kontra at 4 gigabyte er det maksimale for en del andre modeller i dette segmentet.

Av tilkoblinger har man to usb-porter, derav én med USB 3.0-støtte, minnekortleser, Gigabit Ethernet, HDMI og VGA. Sistnevnte ser man sjeldent, men for noen er det et grensesnitt man fortsatt finner på mangt et møterom for tilkobling til projektor eller tv.

 

LES OGSÅ:

TEST: Dell XPS 12: Ultrabærbar med partytriks

 

Konklusjon

Et sentralt spørsmål er om man har behov for berøringsskjerm på en «vanlig bærbar pc». Det kan for så vidt være at det kommer «killer-apps» som gjør denne funksjonaliteten mer aktuell, men vi føler at berøringsskjerm for de fleste ikke vil ha så mye for seg på pc-er som ikke kan gjøres om til nettbrett – for eksempel ved at skjermen for eksempel legges ned over tastaturet.

Med det sagt er Sony Vaio T en ok pc. Ser man prisen opp i mot andre alternativer med berøringsskjerm har også blant annet Samsung og Asus aktuelle konkurrenter. Men Sony-en står sterkt prismessig - vår testmodell koster i skrivende stund 5 990 hos rimeligste nettbutikk - dette er da en modell med 128 gigabyte SSD og med bedre kvalitetsinntrykk for konstruksjonen enn en del andre av pc-ene i dette segmentet.

Et sterkt kort er også batteritiden, som er noe av det bedre vi har sett i dette segmentet. Nesten seks og en halv time med applikasjonsbruk og rundt seks timer med kombinert websurfing/musikkstreaming er sterke tall.

LES OGSÅ:

TEST: Sony Vaio Duo 11: Noe for seg selv