LITT LETTERE: Et nytt verktøy er utviklet for bedrifter som skal rapportere på bærekraft for første gang. (Foto: Unsplash)

Lanserer bærekraftsverktøy for små og mellomstore bedrifter

Et nytt bærekraftsverktøy fra NAF skal gjøre det lettere for de aller minste bedriftene å komme i gang med bærekraftsrapportering.

Nordic Accountant Federation (NAF) lanserer nytt bærekraftsverktøy, som har fått navnet NSRS Entry Level.

– Det nye verktøyet er etterlengtet blant små og mellomstore virksomheter. NSRS Entry Level gjør det mulig for også de aller minste å komme i gang med bærekraftsrapportering, og bistår bedriftene med å sikre en konkurransedyktig bærekraftig omstilling – helt gratis, sier Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i Regnskap Norge og styremedlem i NAF.

Små og mellomstore bedrifter (SMB) utgjør størstedelen av norsk næringsliv, og står derfor også for mye av klimautslippene i Europa. 

Dermed er det avgjørende at de små og mellomstore bedriftene får hjelp til å komme i gang med sin bærekraftige omstilling, skriver Regnskap Norge i en pressemelding.

– Det eksisterer hundrevis av globale standarder for bærekraftsrapportering, men ingen som er utviklet med tanke på de små og mellomstore bedriftene, eller som har nedskalert standarden effektivt til dette markedet. NSRS Level 1, som ble lansert i 2021, fylte dette hullet. NSRS Entry Level er lillebroren til NSRS Level 1 og gjør det nå enda enklere å komme i gang, sier Hans Christian Ellefsen, styreleder i Nordic Sustainability Reporting Standard (NSRS).

Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i Regnskap Norge. (Foto: Regnskap Norge)

Steg for steg-veiledning

NSRS Entry Level er utviklet for bedrifter som skal rapportere på bærekraft for første gang. Etter to rapporteringsperioder går ferden videre til NSRS Level 1. 

Bedriftene får på den måten en innføring i bærekraftsrapportering, før de veiledes over i stadig mer avansert rapportering.

– Etter hvert vil brukerne av standarden øke sin kompetanse innen bærekraft og bærekraftsrapportering. Da er det naturlig at kravene til informasjonen som deles og målene som defineres heves, sier Ellefsen.

NSRS Entry Level består av 9 steg – fra innsamling, rapportering og publisering av bærekraftsrapporten. I tillegg til rapporteringsverktøyet, får bedriftene en gratis steg-for-steg veiledning.

– NAF og NSRS-styret har fra starten vært bestemt på at NSRS-verktøyene skal være gratis. Én av årsakene til at SMBenes bærekraftige omstilling lar vente på seg, er nettopp mangelen på ressurser. Lanseringen av NSRS Entry Level gir de små bedriftene fri tilgang til verktøyene de trenger for å komme i gang med sin omstilling, sier Aale-Hansen.

Det eksisterer hundrevis av globale standarder for bærekraftsrapportering, men ingen som er utviklet med tanke på de små og mellomstore bedriftene, eller som har nedskalert standarden effektivt til dette markedet.

Hans Christian Ellefsen, NSRS

Bærekraftig økonomisk system

– EU beveger seg mot et bærekraftig økonomisk system. Store selskaper er allerede forpliktet til å rapportere sitt bærekraftsarbeid. Dette fører til flere krav til leverandørene deres – de små og mellomstore bedriftene. Etter hvert vil også bankenes forventninger og lovverk angående bærekraftsrapportering inkludere alle virksomheter, sier Ellefsen.

Regnskap Norge-direktøren følger opp:

– Det er ikke uten grunn at det er regnskapsførernes bransjeorganisasjoner som står bak standarden; regnskapsførerne er eksperter på å samle data, bearbeide informasjon, strukturere, kvalitetssikre og rapportere. Samme metode benyttes for bærekraftsrapportering. Forskjellen er kun at det opereres med annen informasjon enn rene regnskapstall.