TOMT FOR JAVA: Endelig kan BankID-brukere logge seg på offentlige tjenester uten å streve med Java når ID-porten tar i bruk Java-fri BankiD 2.0. Illustrasjonsfoto

ID-porten - nå med Java-fri BankID

Nå er Java-løs BankID på plass i den offentlige påloggingsportalen.

ID-porten er det offentlige Norges inngangsportal på nett til over 530 digitale tjenester fra 356 offentlige virksomheter. Det er ID-porten som blant annet tar seg av pålogging på Altinn.

Løsningen tilbyr flere muligheter for pålogging, som det offentliges egne MinID, Buypass, Commfides og selvsagt BankID.

Sistnevnte har vært mye omtalt de siste par årene, på grunn av at tjenesten som driftes av betalingsaktøren Nets og som er brukt av de fleste norske banker, valgte sikkerhetsproblematiske Java som sin teknologiplattform.

Java-fri pålogging

Tidligere i år lanserte BankID i versjon 2.0, endelig uten krav om at brukeren må ha Java installert på sin maskin. Flere av de største bankene i Norge er nå over på den Java-frie versjonen, og nå er også BankID 2.0 - uten Java - klar til bruk i ID-Porten.

Difi, som drifter ID-porten, mener forbedret BankID betyr bedre brukeropplevelse for alle som logger seg på.

- Brukerstøtte for ID-porten tar hver dag i mot mange samtaler fra innbyggere med problemstillinger knyttet til Java, sier fagdirektør Tor Alvik i Difi i en melding.

Bare i oktober skal fulle ti prosent av alle brukerhenvendelser om ID-porten ha vært knyttet til Java.

For å sette det i perspektiv har det hittil i år til september 2014 vært omlag 41 millioner innlogginger til offentlige tjenester via påloggingsportalen, og 35 prosent av disse ble gjort med BankID.

- BankID uten Java vil gjøre det lettere for folk flest å logge seg inn til offentlige tjenester på nett, sier Alvik.

Som en overgangsordning opplyser Difi at brukere med nettlesere som ikke støtter BankID 2.0 vil bli omdirigert til gamle Java-baserte BankID.

Nye nettlesere finner du her, eksempelvis Firefox, Chrome eller Opera.

Java-fri BankID kan også brukes på mobil og nettbrett, i motsetning til den gamle versjonen.