DIGITAL TILLIT: Luca Crisciotti mener blockchain-teknologien gjør det lettere å stole på den digitale kommunikasjonen. (Foto: DNV GL)

Ny teknologi for sikre sertifikater

DNV GL og Deloittes Blockchain Lab tilbyr blockchain-baserte sertifikater utenfor finansbransjen.

Publisert Sist oppdatert

Som den første aktøren i bransjen tar DNV GL i bruk blockchain, ifølge pressemelding. Mer enn 90.000 sertifikater er i dag overført til selskapets blockchain-løsning.

Bitcoin-opprinnelse

Wikipedia beskriver en blockchain som en distribuert database hvor hver node automatisk verifiserer endringer og tilføyelser som gjøres på noen av de andre nodene. Den opprinnelige blockchainen utgjør databasen for den elektroniske valutaen bitcoin. Siden bitcoin ble introdusert i 2009 har en rekke alternative blockchains blitt publisert eksperimentelt.

DNV GL skriver at denne teknologien skal gi bedre og enklere tilgang til sertifikatenes data, samtidig som mulighetene for forfalsking skal være tilnærmet null.

– Gjennom 150 år har vi vært en sentral aktør for å bygge tillit mellom folk. Tillit er avhengig av kommunikasjon man kan stole på, særlig i en tid hvor ting endrer seg raskt og mye av kommunikasjonen foregår digitalt. Derfor går vi nå nye veier for å bygge digital tillit ved å ta i bruk nyskapende blockchain-teknologi, sier administrerende direktør i DNV GL Business Assurance, Luca Crisciotti.

Alt sporbart

Når et DNV GL-sertifikat blir utstedt, sendes samtidig informasjon ut i blockchainen, og hvert sertifikat får utstedt en digital identitet. Alle sertifikater er kryptert og sporbare, lagret i et nettverk av datamaskiner. De som trenger tilgang til sertifikatet kan via en QR-kode umiddelbart få bekreftelse på om et selskap har gyldig sertifikat, samt alle detaljer om sertifiseringen.  Løsningen gjør det langt enklere å avsløre svindel med sertifikater, og dermed særdeles vanskeligere å benytte forfalskninger.

– Dette er en av de første blockchain-applikasjonene laget utenom finanssektoren, og viser de mangfoldige muligheten teknologien leverer. Fremover vil vi trolig se konsepter, prototyper og investeringer i alle store næringer, sier Martin Bryn, partner i Deloitte.