STORT: Siden lanseringen av 840-serien for to år siden har Samsung utvidet kapasiteten jevnlig. Foto: Dag-Rune Z. Vollen

Gigant-flash fra Samsung

Bedre med en flash-disk i hånden enn flere terabyte i skyen er melodien når 2 terabyte SSD blir tilgjengelig for massemarkedet.

Publisert Sist oppdatert

Samsung annonserer at de legger til to flash-disker med to terabyte kapasitet i seriene 850 Pro og 850 Evo. Dette er seriene som er rettet inn mot henholdsvis bedrifter og avanserte forbrukere. Opp til ti års garanti er en del av pakken.

Mer plass kreves

I en tid der terabyte med lagringsplass i skyen følger mer på kjøpet når man kjøper mobil, pc eller Office-programvare kan det virke motstrøms å øke lokal lagringsplass. Det bekymrer ikke Samsung.

– Samsung opplevde en økning i etterspørselen for 500 gigabyte (GB) og høyere da vi lanserte V-NAND SSD. Når vi nå lanserer 2 TB SSD er det en sterk driver for fremtidens multi-terabyte SSD-løsninger, og vi vil fortsette å utvikle den høye ytelsen og tettheten i produktporteføljen, sier Arve Uggedal, salgssjef for forretningsmarkedet i Samsung Norge.

Store, lokale flash-disker spiller en viktig rolle for den som jobber med svært store filer eller trenger rask respons. Typisk gjelder dette for videografer og fotografer som jobber med store råfiler. I enda sterkere grad gjelder det for den som jobber med video i 4K-kvalitet. Om det nå er redigering eller visning.

God lokal lagringskapasitet er også nødvendig for de brukerne som ikke kan regne med å ha høykvalitets bredbånd tilgjengelig overalt en jobb skal gjøres. Ned- og opplasting til nettbaserte lagringstjenester på tynne lenker er ofte krevende mot leveringsfrister.

Flash-disker er en av de enkleste oppgraderingene man kan gjøre for å gi en vanlig pc lenger bruks- og levetid. Med store flash-disker i håndterbart format kan dette også være aktuelt for den som heller vil ha et eksternlager med høy yteevne koplet til USB3 til den bærbare.

Pakker i høyden

V-NAND er teknologien Samsung bruker både for å pakke lageret så tett at de kan tilby kapasiteten i 2,5-tommers innpakking. Da stabler de 32 lag med NAND-minneceller oppå hverandre for å maksimerer tettheten. I tillegg støtter cellene 2 og 3 bit per celle (MLC og TLC) for å øke lagringstettheten.

En oppgradert MHX-kontroller som støtter 2 terabyte-kapasiteten og DDR3-internminne på 16 gigabyte skal sørge for futt i overføringen også.

Pro-modellene vil støtte opp til 550 megabyte per sekund sekvensiell lesing, opp til 520 megabyte per sekund skriving og 100 000 IO per sekund. Evo-modellen klarer «bare» opp til 540 megabyte per sekund sekvensiell lesing, 520 megabyte per sekund skriving og 90 000 IO per sekund.

Sikkert

Både Evo og Pro støtter kryptering av harddisken med 256 AES-styrke styrt av PC-oppstartsystemet. Dette innebærer at kryptering skjer på kontrollernivå idet passord aktiveres i UEFI/BIOS. Det skal gi minimalt med negativ effekt i yteevnen når denne sikkerhetsmuligheten tas i bruk.

Forskjellen mellom Pro og Evo ligger i garantien. Pro-modellen garanteres i ti år eller for 300 terabyte skrevet til lager. Evo har fem år eller 150 terabyte skrevet til lager som garantigrense.

Etter at SSD-en med Sata er kommet i handelen, vil Samsung etter hvert komme med grensesnitt med Msata og M2. Dermed vil alle typer PC-er, nettbrett og spillkonsoller kunne oppgraderes.

Hele serien vil inneholde fem Flash-lagerprodukter med kapasitet fra 120 gigabyte til 2 terabyte.

Norske priser er ikke helt klare, men med basis i de nordamerikanske prisene er vårt anslag cirka 10 000 for 2 terabyte Pro-modellen, mens Evo vil ligge rundt 8 000  kroner inkludert mva.